120 namen wachten nog op gravering
Er wachten nog 120 families van overledenen tot de stad de namen van hun geliefden graveert op een herinneringsmuur. Er wordt wel een flinke euro verdiend aan de herdenkingsmuur.
De herinneringsmuur in de Stuiversstraat toont namen van overledenen; het gaat om een blijvende herinnering aan mensen die gecremeerd, uitgestrooid of begraven zijn en waaraan de familie nog een blijvende herinnering wil. Vaak is dat omdat er geen fysiek graf of een urne is. Er is bij sommige uitvaartondernemers gemor te horen over de manier waarop de stad de herdenkingsmuur op de begraafplaats Stuiversstraat aanpakt: het is kostelijk en het duurt te lang vooraleer de namen gegraveerd worden. Het is een oud zeer want ook in de vorige legislatuur werd het probleem aangekaart: mensen moesten te lang wachten vooraleer de naam van de overleden gegraveerd wordt op de plaat. Vaak ging er een 1 novemberherdenking over.
Tijdens het begin van deze legislatuur bedacht schepen Hina Bhatti (Open VLD) de oplossing: de namen zouden voortaan aangebracht worden op plastic in afwachting van de definitieve gravering. Maar dat gebeurt maar met mondjesmaat: het aantal gegraveerde platen met 60 namen neemt af (3 in 2021, 2 in 2022 en 1 in 2023) terwijl het aantal namen op de voorlopige wand toeneemt: thans zijn er meer dan 120 namen die wachten op gravering.
173 euro
Uit cijfers van de stad blijkt dat het voor de nabestaanden 173 euro kost om de naam te laten graveren. Een steen met 60 namen brengt de stad meer dan 10.000 euro op. Wat de kostprijs van graveren van een plaat met 60 namen kost, wil schepen Bhatti niet zeggen. Een bron bij het stadsbestuur en een begrafenisondernemer spreken over enkele honderden euro. (EFO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier