OverKop Zuid-West-Vlaanderen presenteert de driedelige podcast ‘OverKop Ongefilterd’

Jingeren in OverKop ZWVL © Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

In de podcast staat (mentaal) welzijn centraal. “Samen met medialab Quindo werkten we aan een drieluik waarin jongeren openhartig praten over verbinding. In de Week van de Geestelijke Gezondheidszorg wordt de eerste aflevering gelanceerd”, zegt Rani Vandevyvere, coördinator van OverKop Zuid-West-Vlaanderen

Jongeren worstelen vaak met vragen en gevoelens over bepaalde thema’s. Bovendien hebben ze het gevoel dat er onvoldoende naar hen wordt geluisterd. Dat bracht enkele jongeren uit Wielsbeke op het idee om in de OverKopSpot van Wielsbeke het voorstel te doen om een podcast te maken. “Omdat er in Wielsbeke niet voldoende jongeren en middelen waren om het project alleen op te zetten, betrok OverKop jongeren uit de hele regio via de OverKop-huizen en OverKopSpots. “De jongeren werkten intensief mee aan elke stap van het proces: van brainstormsessies en conceptontwikkeling tot het inspreken van de afleveringen en het uitvoeren van straatinterviews (voxpops) bij scholen en in de regio. Door de jongeren zelf een centrale rol te geven biedt de podcast een authentiek inzicht in de uitdagingen waarmee zij dagelijks geconfronteerd worden”, aldus Rani Vandevyvere.

In samenwerking met Quindo

Een van de jongeren die mee aan de kar trok, was Finn. “We brengen verschillende standpunten samen”, zegt hij. “Niet iedereen denkt hetzelfde, maar dat is oké. We willen vooral herkenning oproepen, zodat jongeren weten dat ze niet alleen zijn met hun vragen.” Voor de conceptontwikkeling en de opnames deed OverKop Zuid-West-Vlaanderen een beroep op Quindo, het Kortrijkse lab voor jonge mediamakers. Broos Claerhout: “Wij geloven in de verbindende en versterkende kracht van goede verhalen, een podcast is een ideaal medium om wat dieper te gaan. Dat de jongeren zelf aan de pen en microfoon vasthouden maakt het nog zoveel sterker”, duidt Broos Claerhout van Quindo. “Daarnaast meldde Tuur Beernaert zich als vrijwilliger om de interviews van jongeren af te nemen en zich vanuit zijn eigen media-opleiding te engageren.”

Seksualiteit, vriendschap en sociale media

Uiteindelijk viel de keuze op een podcast van drie afleveringen. De eerste is nu al te beluisteren op de bekende podcastplatformen zoals Spotify. De andere twee afleveringen komen binnenkort online. Aflevering 1 gaat over Relaties en seksualiteit.Jongeren delen hun ervaringen en vragen zoals: horen liefde en seks altijd samen te gaan? En hoe voelt verliefdheid eigenlijk? Geen enkel taboe blijft onbesproken. Aflevering 2 gaat over Vriendschap en verbondenheid. Jongeren vertellen hoe ze betekenisvolle relaties opbouwen en behouden, en hoe dit bijdraagt aan hun mentale welzijn. Aflevering 3 gaat over Impact van sociale media. Jongeren bespreken hoe platforms als Instagram en TikTok hun zelfbeeld, sociale relaties, gedachten en gevoelens beïnvloeden.

OverKop Zuid-West-Vlaanderen wordt gedragen door een ruim partnerschap en een breed netwerk met onder andere CAW Zuid-West-Vlaanderen, het samenwerkingsverband JUMP!, AjKo, het samenwerkingsverband Konekti, het Oranjehuis, de CLB’s die in Kortrijk, Menen en Waregem werkzaam zijn, WINGG, Groep Intro, TEJO, CGG Mandel en Leie, Logo Leieland, de lokale besturen en de partners in het jeugd(welzijns)werk.W13 faciliteert dit netwerk, ondersteunt het partnerschap in de concrete uitrol en in de zoektocht naar bijkomende financiering. OverKop Zuid-West-Vlaanderen heeft drie OverKop-huizen in Kortrijk, Menen, Waregem en negen OverKopSpots in Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem. De podcast kadert in het project psycho-educatie dat gefinancierd wordt door agentschap Opgroeien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier