Oud-Vlaams en federaal parlementslid Gisèle Gardeyn-Debever op 76-jarige leeftijd overleden

Gisèle Gardeyn-Debever werd 76 jaar oud. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Philippe Verhaest

Gisèle Gardeyn-Debever is vannacht overleden. De Pittemse was jarenlang Vlaams en federaal parlementslid en erg geëngageerd binnen haar eigen regio. Ze werd 76 jaar.

Gisèle Gardeyn-Debever was in het hart van West-Vlaanderen en ver daarbuiten een naam als een klok. Ze startte haar carrière als het ware bij de KLJ van Pittem-Egem, waar ze voorzitster was. Daarna werd ze ook actief bij de toenmalige Boerinnenbond, waar ze het tot gewestleidster schopte.

Dat engagement opende de deur richting de politieke wereld. In 1974 werd ze voor CVP provincieraadslid, een mandaat dat ze tot 1995 uitoefende. Van 1995 tot 2012 was ze ook gemeenteraadslid in Pittem en van 1995 tot 2000 en 2007 tot 2012 ook schepen.

In 1995 werd de CVP-politica verkozen tot lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers. Tot 1999 was ze aan de slag als federaal parlementslid. Daarna maakte ze de overstap naar het Vlaams parlement, nadat ze bij de Vlaamse verkiezingen van 13 juni 1999 verkozen werd. Ze bleef er tot juni 2004 actief.

Haar professionele carrière startte ze al lerares huishoudkunde in de vrouwengevangenis van Brugge.

Egemse Laureaat van Verdienste

Ook in eigen streek was Gisèle meer dan actief. Zo was ze onder andere lid van het schoolbestuur en schoolraad en zetelde ze ook in de lokale kerkraad. Ze was ook bestuurslid van de Grote Prijs, Jean-Pierre Monseré en de vzw Triangulo, ten voordele van de Egemse missionaris Freddy De Geytere.

Ook bij de Vriendenkring Bloedgevers Pittem-Egem oefende ze een bestuursfunctie uit en ze was ook actief bij Mantelzorg. In oktober 2013 werd ze voor haar grote inzet uitgeroepen tot Egemse Laureaat van Verdienste.

Vier kinderen, drie kleinkinderen

Dat grote engagement voelde voor Gisèle erg natuurlijk aan, vertelde ze in een interview aan deze krant in september 2014. “Vroeger was ik actief binnen de politiek, maar dat is een mooie periode die ik afsloot. Ik was altijd bereid om anderen te helpen en raad te geven. Tot op vandaag volg ik het politieke nieuws vanop de zijlijn en ben ik bij de vriendenkring van de gewezen provincieraadsleden aangesloten. Het sociaal zijn, zit nog altijd in mij en daardoor zoek ik ook de mensen op.”

“In het Egemse plattelandsdorpje ken ik iedereen en we mogen van geluk spreken dat we beschikken over een eigen basisschool en parochiekerk. De school en de kerkgemeenschap werken goed samen en ik ben lid van het schoolbestuur en binnen de parochie ben ik het aanspreekpunt voor en na de eucharistieviering en voor alle vragen omtrent de parochie.”

Samen met haar echtgenoot Gontran runde Gisèle een landbouwbedrijf in haar geliefde Egem.
Samen met haar echtgenoot Gontran runde Gisèle een landbouwbedrijf in haar geliefde Egem. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Gisèle Gardeyn-Debever was getrouwd met Gontran Gardeyn, met wie ze in Egem een landbouwbedrijf uitbaatte, waar de focus op runderen en melk lag. Ze was de mama van ex-profwielrenner Gorik, Gerdie, Geertrui en de jammer genoeg vroeg overleden Gerwin. Gisèle laat ook drie kleinkinderen na.

Er wordt op zaterdag 20 november in de Sint-Germanuskerk van Egem afscheid van Gisèle genomen. Ze zou op 16 december haar 77ste verjaardag mogen vieren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.