Orgelman Maurice blijft stil protest voeren door Nieuwpoortse straten
Alles heeft Maurice Wouters (75), alias ‘Cyriel met ’t Orgeltje’, het voorbije jaar geprobeerd om toch maar de mensen in Nieuwpoort interactief te mogen entertainen met zijn verhalende liedjes en zijn draaiorgeltje… Maar burgemeester Geert Vanden Broucke blijft voet bij stuk houden en vindt het niet verantwoord om Maurice een vergunning toe te kennen zolang er geen beterschap lijkt te komen in de coronapandemie.
Maurice woont al 25 jaar in Nieuwpoort, en iedereen kent hem als ‘Cyriel met ’t Orgeltje’, destijds als acteur in de serie Wittekerke, maar zeker ook als entertainend zanger en orgelman die voor leven in de brouwerij zorgt op de zeedijk van Nieuwpoort. “Ik snap niet waarom stad Nieuwpoort mijn broodwinning én mijn passie heeft afgepakt”, zucht Maurice.
“Ik had er in het begin, bij de eerste lockdown, alle begrip voor dat ik niet mocht rondtrekken, want dan waren de coronamaatregelen voor iedereen heel streng. Maar toen de maatregelen in de zomer versoepelden, bleek het stadsbestuur niet te vermurwen. Hoewel ik mijn belastingen betaal, kreeg ik geen vergunning”, vertelt Maurice.
De boodschap van het stadsbestuur luidde: ‘nu primeert de veiligheid. We kunnen absoluut geen samenscholingen dulden en we maken geen uitzonderingen’. “Ik kreeg later nooit meer antwoord op mijn aangetekende brief met gegronde argumenten die ik aan het hele college van burgemeester en schepenen had geadresseerd. Ik veroorzaak helemaal geen samenscholingen”, aldus de orgelspeler.
Klaagmuur
Maurice voerde zelfs op eigen houtje maatregelen in. “Als extra beveiliging heb ik verkeerskegels en kettingen aangeschaft met pijlen die eenrichtingsverkeer aangeven, zodat mensen op een veilige afstand kunnen blijven. De horecamensen, die het zelf hard te verduren hebben in deze coronacrisis, staan achter mij. Ik kreeg massaal positieve reacties via een petitie en op Facebook.”
Intussen blijft Maurice rondtoeren door de winkelstraten van Nieuwpoort en voert hij een stil protest. “Mijn orgeltje heb ik ‘behangen’ met brieven en hartverwarmende reacties van mensen die ik een gelukkig moment heb bezorgd toen ze mij eerder aan het werk zagen. Met belangstelling lezen de wandelaars en voorbijgangers wat er op mijn ‘klaagmuur’ staat, maar ook de emotionele en sympathiserende reacties van mensen die mij steunen”, gaat de man verder.
“Net nu ik voor een sprankeltje licht en humor zou kunnen zorgen in deze donkere periode waarin mensen extra nood hebben aan een hartverwarmende boodschap, wordt mij nog altijd het zwijgen opgelegd. Maar ik geef in deze kerst- en eindejaarsperiode de hoop niet op! Mijn ‘trompetteke’ kunnen ze mij niet afpakken, en dus speel ik tijdens deze kerst- en eindejaarsdagen mijn deuntje om iedereen die mij steunt te bedanken en om alle mensen die zich tijdens deze coronapandemie inzetten voor hun medemensen een hart onder de riem te steken”, besluit Maurice.
(MVQ/ foto – video MVQ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier