Organisatie kerstmarkt zoekt standhouders: “Mogelijk terug écht ijs voor piste en vanaf 2026 nieuwe kerstunits”

Op de foto zien Mieke Hoste, Philippe Leloup, Dirk Vanhegen en Lut Laleman © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het Brugs Handelscentrum doet een oproep voor standhouders op de Markt en het Simon Stevinplein op de kerstmarkt. “We zoeken in eerste instantie mensen die inzetten op lokale of ambachtelijke producten”, zegt voorzitter Dirk Vanhegen. Schepen van Toerisme Mieke Hoste liet dan weer verstaan dat er vanaf 2026 nieuwe kerstunits komen én hintte op de terugkeer van écht ijs voor de schaatspiste.

Nu de lente komt piepen lijkt het vroeg om het al over kerstmarkten te hebben, maar toch zijn het Brugs Handelscentrum (BHC) en de bevoegde stadsdiensten al in volle voorbereiding voor de editie 2024-2025 die zoals gebruikelijk eind november van start gaat. Het BHC lanceerden namelijk een oproep voor standhouders op de kerstmarkt, verspreid over de Markt en het Simon Stevinplein. De kerstmarkt is zoals bekend een onderdeel van Wintergloed Brugge, met onder meer ook een lichtparcourswandeling. “We blikken terug op een zeer succesvolle editie van de kerstmarkt. De extra investeringen in de aankleding met onder andere het gebruik van meer hout, sfeervolle kerstverlichting, grotere kerstbomen en uitnodigende toegangspoorten werden zowel door inwoners van Brugge als door de bezoekers positief geavalueerd”, liet schepen voor Toerisme Mieke Hoste (Vooruit) weten.

Ook BHC voorzitter Dirk Vanhegen blikt tevreden terug. “De afgelopen editie was qua opkomst alvast een recordeditie. We blijven wel extra inspanningen doen om er een warm en gezellig evenement van te maken. We optimaliseren verder de beide locaties met nog meer aandacht voor verlichting en aankleding. De succesformule met warmere houten aankleding blijft behouden. En we hebben een strak afvalplan klaar”, klinkt het. Er was sprake van grotere en diepere ‘afvalcilinders’, onder meer in de Steenstraat, maar die zouden nog niet klaar zijn tegen de eerstvolgende editie.

Vernieuwing

“Maar we zoeken dus ook nog nieuwe standhouders. Zo’n 70 procent (van de ongeveer 90 kerstunits) is ingevuld via semi-vaste deelnemers, maar we willen dus ook wat vernieuwing”, gaat de BHC voorzitter verder. “We zoeken in eerste instantie vooral mensen die inzetten op lokale of ambachtelijke producten.” De toewijzing gebeurt door het BHC naargelang criteria gebaseerd op het zogenaamde ‘Winterkompas’ van stad Brugge. Belangrijk daarbij zijn dus een artisanaal, ambachtelijk karakter, de inrichting van het kersthuisje, ervaring, diversiteit van het aanbod, duurzaamheid, en een voorkeur voor mensen uit eigen streek. Voor volgend jaar blijven de omstreden zwarte metalen kerstunits – ook wel containers genoemd – dus nog behouden, maar er wordt nu al uitgekeken naar vernieuwing.

“Tegen de editie van 2026 willen we uitpakken met een vernieuwd concept en dus ook nieuwe kerstunits. We gaan met de partners stilaan al eens bekijken wat er op de markt aanwezig is”, zegt schepen Mieke Hoste. “Een warme uitstraling en gebruik van hout zullen alvast belangrijk zijn bij de keuze.” Ook wat de schaatspiste betreft is er op middellange termijn vernieuwing op komst. Die stond jarenlang opgesteld op de Markt om de voorbije jaren dan te verhuizen naar het Minnewater. Daar werd gebruik gemaakt van een soort plastic kunstijs in de plaats van echt ijs.

Schaatspiste

Volgens Dirk Vanhegen van BHC zorgt het kunstijs – dat toch minder geliefd is bij echte schaatsers – de verder van de Markt afgelegen locatie ervoor dat de schaatspiste niet zo’n groot succes is. “Als handelsfederatie zouden wie die schaatspiste uiteraard liever bij het winkelgebied zien. Het Jan Van Eycplein zou bijvoorbeeld een mooie locatie kunnen zijn, maar wij hebben daar zelf niet direct beslissingsmacht in”, aldus Dirk.

“Omwille van de ruimtelijke spreiding zal de locatie wellicht behouden blijven, maar we willen wel nadenken over het terug aanknopen met écht ijs in plaats van het toch duidelijk minder geliefde kunstijs”, vulde Mieke Hoste aan. “Er zijn nu al nieuwe technieken om op een minder energieverslindende manier echt ijs te produceren dus dat zullen we zeker eens bekijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier