Opnieuw veel vechtpartijen aan station van Brugge

De omgeving van het Brugse station wordt de laatste weken opnieuw geteisterd door verschillende vechtpartijen tussen jongeren. Een drietal scholieren van 12 en 13 jaar oud zouden de aanstokers zijn. De politie houdt opnieuw een oogje in het zeil.

© (Foto Flickr)

Vechtpartijen, bedreigingen, scheldpartijen. De Brugse stationsomgeving is al enkele weken geen aangename plek meer voor de schoolgaande jeugd. Een groepje leerlingen terroriseert een aantal leeftijdsgenoten. Een drietal jongens van amper 12 en 13 jaar oud worden als de spilfiguren aanzien. Zij zouden één keer zelfs een andere tiener met een mes bedreigd hebben. De problemen staken midden november opnieuw de kop op. “We hebben de betrokkenen geïdentificeerd en een proces-verbaal opgesteld”, zegt Dirk Van Nuffel, korpschef van de Brugse politie. “We nemen dit wel degelijk ernstig en houden ook verhoogd toezicht aan het station.”

De Brugse stationsomgeving lag eerder al behoorlijk onder vuur. In oktober 2017 teisterde de meisjesbende Zehbi’s een aantal leeftijdgenoten. Het kwam toen ook tot verschillende vechtpartijen. Een aantal meisjes verschenen toen voor de jeugdrechter. Het betekende het begin van een behoorlijk rustige periode in en rond het station van Brugge.

Volgens de politie en burgemeester Dirk De fauw is het geen toeval dat de problemen opnieuw rond de examenperiode beginnen. Dat zou een terugkerend fenomeen zijn. “Jongeren ervaren misschien een zekere stress. En dan merken we dat er toch weer geduwd, getrokken, geslagen en geschopt wordt. De politie is alleszins van plan om weer zeer zichtbaar aanwezig te zijn, aan zowel de voor- als de achterzijde van het station.”

De schermutselingen zouden vooral kaderen in een vete tussen leerlingen van twee scholen vlakbij het station. Dinsdag kort na de middag stonden plots een twintigtal leerlingen van de ene school voor de deur bij de andere. “Ze wilden iemand spreken, maar dat heb ik uiteraard geweigerd”, zegt de directeur van de “bezochte school”. “Ze kwamen hier enkel en alleen om te provoceren. Toen ik ermee dreigde om een foto te nemen en die aan de politie te tonen, maakten ze zich snel uit de voeten. Maar enkele van onze leerlingen waren toch danig onder de indruk.”

De school stuurde een mail naar alle ouders en leerlingen om hen te verwittigen. Daarin raden ze iedereen die de omgeving kan mijden ook aan om dat te doen. “Zo’n zaken helpen niet voor het veiligheidsgevoel bij onze leerlingen. Eén ouder vroeg ons al om zijn zoon tot aan de bus te begeleiden omdat die zich niet meer veilig voelde. Dat zou niet mogen”, aldus de directeur.

Bij de tweede betrokken school – waar de drie spilfiguren school zouden lopen – geeft de directeur mee dat er stappen zijn gezet om samen met de andere school het mogelijke te doen om een verdere escalatie te mijden.

(TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.