OPEN BOEKJE (8) Kroniek van Stijn Streuvels door Luc Schepens

Elke week duiken we in de bibliotheek om er een boek van een West-Vlaamse auteur van onder het stof of van op het schap te halen. Over een maand gaat het herstelde en gereconstrueerde Lijsternest van Stijn Streuvels weer open voor het brede publiek. Naar aanleiding daarvan nemen we nog eens de kroniek die wijlen Luc Schepens in 1971 in opdracht van de toenmalige Bestendige Deputatie samenstelde, van het rek.

Foto JG

We zijn naar deze Kroniek op zoek gegaan toen we met gedeputeerde Myriam Vanlerberghe, directeur Jan Denolf en adjunct Mieke Ackx van het provinciebestuur van de week op verkenning trokken in het gereconstrueerde Lijsternest in Ingooigem. Eind volgende maand gaat het Streuvelshuis na 6 jaar herstellingswerken weer open.

Wijlen Luc Schepens was de eerste conservator van het Streuvelsmuseum, toen het in 1980 voor het eerst openging. Streuvels overleed in 1969, zijn weduwe bleef tot haar overlijden in de woning en in 1977 kocht de provincie het.

Historisch benaderen

De kroniek die Luc Schepens samenstelde is geen studie over Streuvels of over zijn werk, het is evenmin een essay, maar het is wel een historische benadering van het leven en werk van Streuvels, vermeldt Luc Schepens bij de inleiding.

Indertijd kochten wij het boek omdat het heel wat fotomateriaal bevat – in zwart-wit uiteraard – over Streuvels, zijn familie, zijn Lijsternest, zijn werk, zijn vrienden en zijn leven in Ingooigem. Bovendien biedt het werk ook een handig en uitgebreid overzicht over wat Streuvels ondernam, wat hij schreef en wat hij uitgaf, met wie uit de literaire wereld van toen hij in contact was. Geregeld citeert Luc Schepens uit bijdragen van Streuvels in tijdschriften, uit brieven. In een overzichtelijke synopsis plaatst de samensteller het werk van Streuvels ook nog eens tegenover werk van andere auteurs uit het Nederlandse taalgebied, tegenover buitenlandse auteurs en kunstenaars en tegenover historische gebeurtenissen.

Leidraad

Nadat we van de week in Het Lijsternest op verkenning waren geweest, hebben we het werk van Schepens nog eens van ons boekenrek genomen om er wat in te grasduinen, zoals dat heet. Maar naderhand waren we het weer eens aan het lezen, foto’s aan het analyseren… om vast te stellen dat we dat eigenlijk beter hadden gedaan voor we het Lijsternest bezochten.

Vandaar, deze leestip voor wie straks naar Het Lijsternest op bezoek wil: haal dit boek nog eens bij de lokale bibliotheek. De kans is groot dat het niet langer te vinden is in de reguliere uitgestalde collectie, maar durf er om te vragen aan de balie. Misschien hebben ze het boek bewaard. U bewijst er niet alleen u zelf een dienst mee, maar u brengt ermee ook een eresaluut aan de te vroeg gestorven eerste conservator van het Lijsternest.

Kroniek van Stijn Streuvels, in opdracht van de Bestendige Deputatie van West-Vlaanderen, samengesteld door Luc Schepens en uitgegeven in 1971 door de voormalige Uitgeverij Orion.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.