Oostendse burgemeester kreeg dreigbrief: “We weten je wel te vinden, Tommelein”

©HATIM KAGHAT Belga
©HATIM KAGHAT Belga
Hannes Hosten

Bart Tommelein kreeg vorige week een dreigbrief in de bus. De inhoud was kort: “We weten je wel te vinden, Tommelein. Getekend: de bende van Oostende.” “Dit is erover”, vindt de Oostendse burgemeester. “Net alsof een politicus geen mens is.”

“Eind vorige week vond mijn vrouw de brief in de brievenbus bij ons thuis. Nu kan ik er best tegen dat mensen het niet met mij eens zijn. Ik ben een liberaal. Maar op deze manier vind ik compleet erover. Die mensen doen al moeite om mijn adres op te zoeken en naar mijn huis te komen. Ik mag er niet aan denken dat een van de kinderen – mijn jongste kinderen zijn 14 en 9 jaar – die brief hadden gevonden. Maar blijkbaar denken ze daar niet aan!”

“Ik vind dit laf en laag bij de grond”, sakkert Bart Tommelein. “Het stadhuis en mijn contactgegevens als burgemeester zijn overal bekend. Waarom reageren ze niet zoals het hoort? Een politicus is precies geen mens! Wij zijn ook mensen hoor. Ik vind dit echt heel laf en zelfs gevaarlijk. Nu, het is niet de eerste keer. Mijn vrouw kreeg vroeger al eens een dreigtelefoon en in het postkantoor werd al eens een poederbrief onderschept, in het begin dat ik burgemeester was. Maar de coronacrisis doet de spanning in de samenleving hoog oplopen. Dit soort dreigingen zijn niet nieuw, maar nemen alsmaar grotere proporties aan. Het is erover.”

“Ik ben heel toegankelijk”

“En dat terwijl ik echt een heel toegankelijke burgemeester ben. Ik reageer op berichten op sociale media en organiseer Facebook Lives waar mensen me live hun vragen kunnen stellen Maar Je kan geen Facebook Live meer houden of er komen scheldreacties van anonieme Facebookaccounts, die even later alweer verdwenen zijn. Ook mijn vrouw krijgt scheldboodschappen over mij als politicus via haar Facebook of Messenger. Het is heel ver aan het gaan. Dat ze de politicus aanvallen, ja, maar toch niet de mens en zijn omgeving.”

“Ik ben hier niet mee naar de politie gegaan”, zegt de Oostendse burgemeester. “Als ik indicaties had naar de afzender, dan ging ik dat zeker gedaan hebben. Maar dat was niet het geval. Het was een getypte brief, zonder enveloppe. Ik heb het wel gesignaleerd tijdens een gesprek met de korpschef, maar een officiële klacht heb ik niet ingediend. De politie heeft het al druk genoeg en leverde schitterend werd door de dader van overvallen in twee supermarkten te vatten. Ik vind deze brief laakbaar, maar wil de politie er niet verder mee lastigvallen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier