Oostendenaar Ronny Swiggers (60) wereldkampioen quizzen: “Dit is de kroon op het werk”

Wereldkampioen quizzen Ronny Swiggers woont sinds 2000 in Oostende. © Davy Coghe
Redactie KW

Ronny Swiggers, geboren in Mechelen maar al meer dan twintig jaar woonachtig in Oostende, mag zich wereldkampioen quizzen noemen. Met een score van 166 op 210 steekt hij zowat duizend andere spelers uit ruim veertig landen de loef af. “Er hangt geen prijs vast aan deze wereldtitel, je doet dit voor de eer en het amusement.”

De International Quizzing Association organiseert al een WK sinds 2003, maar nooit eerder won een Belg. Individuele quizzers nemen daarbij ongeveer gelijktijdig deel in zalen op verschillende plaatsen in de hele wereld. In het Antwerpse Zoersel nam volgens de initiatiefnemers deze keer een veertigtal mensen deel om 240 vragen in acht categorieën te beantwoorden. Het onderdeel waarin een deelnemer het minst goed scoort, valt weg voor de berekening van de eindscore. Ronny Swiggers scoorde in totaal 166 op 210.

“Ik was al eens tweede in 2008 en 2009. Daarom: deze wereldtitel is de kroon op het werk. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht. De concurrentie wordt elk jaar sterker en sterker, spelers zijn ook steeds beter voorbereid op de wedstrijd”, reageert Ronny. “Vroeger, in de beginjaren, namen vrijwel alleen Engelsen aan het wereldkampioenschap deel. Nu zie je alsmaar meer internationale deelnemers. Dit jaar bijvoorbeeld waren er duizend spelers uit veertig landen. Da’s enorm.”

Opvallend: meteen na zijn titel trok Ronny met vrouwlief op vakantie naar de Costa Brava in Spanje. “Op trainingskamp, hé”, lacht de sympathieke quizzer. “Wat doen mensen als ze op reis gaan? Eten, drinken en op het strand liggen. Maar in mijn geval: studeren. Hoe mijn schema eruit ziet? Zo’n twintig jaar terug legde ik een database aan van zowat 44.000 quizvragen, die ik aanvul met wat ik via verschillende bronnen verneem, zoals kranten en tijdschriften. Ik neem nota’s en leer die dan ook uit het hoofd. Elke dag oefen ik dan zo’n 750 tot 1.000 vragen.”

Tijdens de Olympische Spelen krijgen de drie besten een medaille toegestopt, in andere sporten ligt een mooie cheque op de winnaar te wachten. Niet zo in het quizzen. “Met de wereldtitel win je geen geld of andere prijzen. Je doet dit puur voor de eer en het amusement. (lacht) En oh, de vele berichtjes en telefoontjes – zoals van journalisten – neem ik er met plezier bij.” Swiggers, in het dagelijkse leven aankoper, werd in 2013 ook individueel Europees kampioen en heeft ook verschillende Vlaamse titels op z’n naam. In 2014 behaalde hij ook de titel in het duoquizzen en in 2016 in ploegen.

(Belga/HH/TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier