Oostendenaar Peter sneuvelt in halve finale Bake Off: “Ik droom van Britse tearoom”

Peter en zijn vriendin Vicky, die hij ten huwelijk vroeg tijdens Bake Off. (foto GLO)
Gillian Lowyck

Hij heeft een indruk nagelaten op het kleine scherm: de grote, emotionele vrachtwagenchauffeur die verzot is op bakken. Peter Slight Jr. strandde woensdagavond op een zucht van de finale van het Vier-programma Bake Off, maar blikt met een tevreden gevoel terug op zijn bakavonturen. “Het was een fantastische ervaring.”

Peter Slight Jr. (40) viel in de halve finale van Bake Off Vlaanderen woensdagavond af. Net geen finale dus. “Ach, ik heb er vrede mee”, zegt hij. “Het is goed geweest. Tegen alle verwachtingen in ben ik zo ver geraakt. Ik was al blij, toen ik de eerste aflevering overleefde. En toen de tweede, derde… Na een tijdje werd ik wel competitief, hoor (lacht). Maar ik ben tevreden. Zo heb ik als eerste deelnemer ooit vijf technische proeven gewonnen. Een eer.”

Vader eren

Peter woont in de Vuurtorenwijk met zijn vriendin Vicky en hun samengesteld gezin Romy (13), Laura (13), Amber (15) en Kelton (10). Hij was lang vrachtwagenchauffeur, maar vandaag werkt Peter in de bouwsector. Het gaat er te intensief aan toe in het verkeer tegenwoordig, vindt hij. “Hoe ik dan bij het bakken verzeild ben geraakt? Wel, als kind hield ik daar al van. Simpele zaken zoals koekjes of cakes. Maar ik heb daar nooit iets verder mee gedaan.”

Het is door het overlijden van zijn vader, nu twee jaar geleden, dat Peter zich meer toe begon te leggen op bakken. “Veel mensen wilden me spreken over de dood van mijn vader. Telkens ik op bezoek ging bij iemand, bakte ik iets. Meestal een biscuit. Het was ook een goed tijdverdrijf, een manier om mijn gedachten even te verzetten. En voor je het weet zat ik dus in Bake Off Vlaanderen”, lacht hij. Ook die deelname was voor Peter een manier om zijn vader te eren.

Huwelijk

Het allermooiste moment van het Bake Off-avontuur, dat was voor Peter natuurlijk het moment dat hij zijn vriendin Vicky ten huwelijk vroeg. “Je krijgt sommige opdrachten al op voorhand, zodat je iets kan samenstellen en thuis kan oefenen. Toen we de opdracht kregen om een ‘verrassingsbrood’ te maken, moest ik toch even nadenken. Ik had gezien wat ze in het Britse programma deden hiermee en wilde ook iets bijzonders. En trouwen met mijn vriendin, dat zat al een tijdje in mijn hoofd.” Peter moest drie maanden lang zwijgen, want dan pas mocht Vicky de aflevering zien. “Niet evident, hoor”, lacht hij. Gelukkig zei Vicky, die volledig verrast was, volmondig ‘ja’.

Met gebak maak je mensen gewoon gelukkig, daar doe ik het voor

Een datum hebben ze nog niet geprikt. “Maar het zal waarschijnlijk eind volgend jaar of begin 2021 zijn. Ik zou graag dezelfde taart maken als die waarmee ik geselecteerd was voor Bake Off”, lacht Peter.

Schots

Hoewel Peter ook graag kookt, is het bakken dat zijn grootste passie is geworden. “Met gebak maak je mensen gewoon gelukkig. Op bezoek gaan bij iemand en een zelfgebakken taart kunnen geven, daar doe je het toch voor? Dankzij Bake Off ben ik wel zelfverzekerder geworden in de keuken, ja. Ik ben een beetje perfectionistisch, maar als het goed is en mensen vinden het lekker, dat is echt kicken. Ik durf nu meer risico nemen dan vroeger”, zegt Peter, die naar eigen zeggen verbaasd is dat hij ondertussen een hele schare fans heeft.

Het mooiste moment? Toen mijn vriendin Vicky ja zei na mijn aanzoek

De Schotse roots van Peter kwamen ook regelmatig aan bod tijdens het programma. “Mijn vader is ginds geboren, maar ik ben hier opgegroeid. Toch voel ik me soms meer Schot dan Belg. Het is mijn tweede passie, na bakken.”

Afternoon tea

Ook na Bake Off stopt Peter niet met bakken. “Ik vlieg er volop in en hoop dat ik workshops of zo kan geven. Mijn specialiteit is trouwens alles met glacé en marsepein. Ik maak ook af en toe taarten voor wie dat vraagt. Mijn allergrootste droom? Mijn eigen typisch Britse tearoom, met afternoon tea en lekkere pies (gebakjes, red.)… Wie weet, op een dag”, glimlacht Peter.

Woensdag 23 oktober kan je kijken naar de finale op VIER.