Oostende stelt bemiddelaar aan voor dierenasiel

Het oude dierenasiel is dringend aan vernieuwing toe. © Peter MAENHOUDT
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Het dierenasiel was nog maar eens voer voor discussie op de gemeenteraad. De stad stelde een bemiddelaar aan om het dossier uit het slop te halen, maar oppositiepartij Vooruit stemde tegen.

Er is nog geen oplossing voor het Blauwe Kruis van de Kust. Het dierenasiel verkreeg een bouwvergunning voor een broodnodige nieuwbouw, maar rekende daarvoor op een bijdrage van de stad. In de vorige legislatuur werd een overeenkomst afgesloten met het toenmalige schepencollege: als het asiel de helft van het bedrag kon inzamelen, zou de stad de andere helft – 500.000 euro – bijleggen. Het nieuwe stadsbestuur nam die belofte evenwel niet over. Het nieuwe schepencollege vindt het niet kunnen dat er op het einde van de vorige legislatuur nog een belofte werd gemaakt voor een half miljoen euro zonder enige voorwaarden, terwijl dat bedrag niet in de begroting was ingeschreven.

De discussie werd ondertussen al talloze keren gevoerd in de gemeenteraad. Nu heeft de stad een bemiddelaar – een advocaat – aangesteld, om samen met het dierenasiel tot een oplossing te komen. Oppositiepartij Vooruit stemde tegen deze beslissing. “We horen nu al heel lang dat er naar een oplossing gezocht wordt, maar na drie jaar is die er nog altijd niet. Na drie jaar zitten we nog altijd met een dierenasiel waar het binnen regent en de elektriciteit uitvalt. Dat is een gevaarlijke toestand voor het personeel en ongezond voor de dieren. We stemmen daarom tegen.”

Rond de pot draaien

Burgemeester Bart Tommelein stelde dan weer dat het de bedoeling is om in gesprek te gaan. “Als je tegen elk voorstel bent, vind ik dat bijzonder jammer. Dierenwelzijn staat hoog op de agenda en we willen een oplossing, maar het zal in overleg zijn, en volgens de afspraken die gemaakt zijn met het nieuwe stadsbestuur en niet met het oude stadsbestuur. U wil daar vooral een politiek spel van maken, waarbij jullie zeggen dat jullie een half miljoen beloofd hebben.” Volgens Abbas draait Tommelein rond de pot: “‘We gaan zoeken naar een oplossing’, dat horen we nu al lang. Maar ondertussen is er nog geen.”

Oppositieraadslid Reddy De Mey van Vlaams Belang is wel blij met de nieuwe stap in het dossier. En Fabrice Goffin, voorzitter van het Blauwe Kruis van de Kust, had intussen een eerste gesprek met de bemiddelaar. “We zijn blij dat er stappen genomen worden om hieruit te geraken, want voor ons primeert dit. Wij hebben niet de middelen om zelf de volledige kost van de nieuwbouw te dragen, anders zouden we ook niet bij de stad aankloppen. We zijn al heel blij dat er een wil is bij het stadsbestuur om aan een oplossing te werken”, aldus Goffin.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.