“Oostende kleurt zwart”: vakbond plant acties tegen mogelijke privatisering stadsdiensten

Er heerst sociale onrust. © GLO
Gillian Lowyck

Op de voorstelling van de Oostendse meerjarenplanning raakte bekend dat de stad plannen had om voor de catering, gezinszorg en thuiszorg partners uit de privé te zoeken. Nieuws dat bij de personeelsleden insloeg als een bom. Ondertussen plannen de vakbonden tal van acties.

Vrijdagmorgen vond er in het personeelsrestaurant van de Boarebreker een druk bijgewoonde vergadering plaats voor alle personeelsleden van de catering, gezinszorg en aanvullende thuiszorg.

Bij de voorstelling van het meerjarenplan van de stad Oostende werd immers bekendgemaakt dat het stadsbestuur een slanke overheid wil zijn: “Een overheid die zich richt op haar kerntaken en niet langer doet wat het middenveld of privépartners al voldoende organiseren. Zo starten we gesprekken met externe partners, zowel privé als non-profit, om onze activiteiten van catering, gezinszorg en aanvullende thuiszorg verder te zetten. Uiteraard gaan we daarover in overleg met het personeel en de vakbonden.”

Restaurant van de Boarebreker tijdelijk gesloten

Donderdagnamiddag werd het personeel al samengeroepen voor een infomoment met toelichting door algemeen directeur Kristof Bueren, maar daar werd niet veel informatie gegeven. Vrijdagmorgen riepen de vakbonden ACV Openbare Diensten, ACOV en VSOA alle personeelsleden samen om te overleggen.

Daaruit kwamen enkele voorstellen tot concrete acties. “Oostende zal zwart kleuren”, zegt Martine Dewitte van ACV Openbare Diensten. “Alle wagens van de personeelsleden van gezins- en thuiszorg zullen zwarte pamfletten dragen, zwarte vlaggen en iedereen krijgt een rouwband. Daarnaast zullen we vanaf maandag het restaurant van de Boarebreker sluiten tot en met zaterdag 14 oktober, de dag van de gemeenteraad.”

Wij zijn niet zoals Tommelein, die de zwakkeren treft

“Mensen van het ziekenhuis en de Boarebreker zelf zullen natuurlijk wél nog gebruik kunnen maken van het restaurant. Het is niet de bedoeling om die mensen te treffen, wij zijn niet zoals Tommelein die de zwakkeren treft. Maar zo geven we een krachtig signaal.”

De Boarebreker.
De Boarebreker.© GLO

Martine Dewitte benadrukt dat het nieuws insloeg als een bom. “Wij werden woensdagmiddag op de hoogte gebracht, na de persconferentie over het meerjarenplan. We wisten voordien van niets. Om hoeveel personeelsleden het gaat? Zestig fulltime equivalenten in de catering en tachtig in de gezins- en thuiszorg. Maar dat zijn fulltime equivalenten hé. Er werken heel veel mensen deeltijds, vaak alleenstaande vrouwen. Dat zijn de zwakste groepen.”

“Volgens Bart Tommelein is de catering geen basisbehoefte en moet de stad daarom er niet in voorzien”, gaat Martine Dewitte verder. “We zijn hier geen driesterrenrestaurant hé. Eten voorzien voor mensen die zorg nodig hebben: als dat geen basisbehoefte is, dan weet ik het ook niet meer.”

Geen ontslagen?

Voorlopig zouden er geen mensen ontslagen worden. “Maar je weet hoe dat gaat met overnames door de privé. Dat is ten eerste al een totaal ander statuut. Wie weet wat de toekomst brengt. We gaan een periode van veel onzekerheid tegemoet. En dat net voor de feestdagen…”

Volgende week staat er nog een overleg gepland.

Burgemeester Tommelein: “Niemand verliest zijn job”

De Oostendse burgemeester reageert op de sociale onrust die er heerst bij het stadspersoneel. “Eerst en vooral moet ik zeggen dat ik vind dat er een aantal dingen los over zijn”, reageert burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Ik begrijp heel goed dat de mensen ongerust zijn, want het gaat tenslotte over hun job. Maar als ik zie hoe de mensen opgejut worden, dat er oud-schepenen van SP.A op een personeelsvergadering staan… Zij hebben daar niets te zoeken. Ik vind dat bedenkelijk.”

Volgens de burgemeester is de situatie simpel: “Wij vinden dat een aantal zaken géén kerntaak is van de stad. Denk maar aan de gratis ophaling van grof huisvuil, dat we nu niet meer zullen organiseren. Mensen kunnen naar het containerpark of zelf een container laten komen. We vinden dat de belastingbetaler daar niet voor moet opdraaien. Wel, zo is het ook met de catering, thuis- en gezinszorg.”

“Neem nu de keuken”, gaat de burgemeester verder. “De stad is volgens ons niet de beste organisator om maaltijden te maken en bereiden. Je moet ook begrijpen dat dat een zeer zware kost is. Op jaarbasis draait die keuken met twee miljoen euro verlies. Op zes jaar loopt dat al op tot 12 miljoen euro. En de klanten die er komen eten, betalen niet de werkelijke kostprijs van de maaltijden. Uiteraard moeten de ziekenhuizen en de woonzorgcentra nog maaltijden kunnen krijgen. Maar ik hoorde dat de politie en brandweer ook gebruikmaakt van die maaltijden. Dat ben ik nu aan het onderzoeken.”

“Trouwens, als de fusie tussen de ziekenhuizen er morgen plots komt – wat in ons bestuursakkoord staat – dan kan het zijn dat de centrale keuken een belangrijke klant verliest. Om verdere verliezen te vermijden, werken we dus aan een oplossing.”

De stad gaat op zoek naar een partner om de catering, thuis- en gezinszorg te organiseren. “Ik heb nooit het woord privatisering in de mond genomen“, zegt Tommelein. “Dat wordt nu gebruikt omdat het goed bekt en aanslaat bij de achterban, maar daar is zeker geen sprake van. Stel dat het AZ Damiaan morgen zegt dat ze de catering willen organiseren, dan kan dat perfect. Wat betreft de poetsdienst, zijn er bijvoorbeeld partners zoals Solidariteit voor het Gezin, Familiehulp… In Gent, waar men toch een andere coalitie heeft dan hier, werkt men al lang op deze manier. Daar wordt dat niet meer georganiseerd door de stad.”

Coalitie zonder socialisten

Bart Tommelein wil formeel zijn: “Niemand zal zijn job verliezen. Het kan zijn dat de mensen een andere werkgever zullen hebben, dat dat niet meer stad Oostende zal zijn. Maar er zullen géén ontslagen vallen. Als we niet voor iedereen iets vinden, dan zoeken we een andere job voor die persoon. Ik wil daar heel duidelijk in zijn: er vallen geen ontslagen.”

“Kijk, het organiseren van deze diensten, géén corebusiness van de stad, kost de belastingbetaler geld. Wij moeten keuzes maken: we willen volop armoede bestrijden. Dit is geen besparingsactie.”

Qua timing ligt er nog niet echt iets vast: “Dat zal in de komende twee jaar gebeuren. Maar het kan snel gaan. Als we een geïnteresseerde partner vinden – en we hebben nu al informele contacten met geïnteresseerden – dan zou het sneller afgerond kunnen worden. Ik zeg trouwens niet dat het nu slecht is hé, zeker niet. Dit is gewoon de meest verstandige oplossing. Ik merk nu dat de oppositie het politiek probeert te spelen. Dit is een coalitie zonder socialisten, we maken andere keuzes. Dat is nu eenmaal zo.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier