Oostende doet wél mee aan nieuwe tv-reeks over strandredders

Al dan niet met uniform en logo van de kustreddingsdienst IKWV, maar een tv-reeks over de strandredders komt er en met steun van Toerisme Oostende.
Al dan niet met uniform en logo van de kustreddingsdienst IKWV, maar een tv-reeks over de strandredders komt er en met steun van Toerisme Oostende.
Redactie KW

Oostende steunt de opnames van de nieuwe televisiereeks De redders , die dit voorjaar starten in Mariakerke. Opvallend, want eerder deze week bleek dat de kustreddingsdienst IKWV de reeks niét steunde. “De rivaliteit tussen kustgemeenten zal hier wel een rol spelen”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

Productiehuis 100.000Volt maakt een nieuwe televisieserie over het reilen en zeilen van een team redders aan zee. De reeks zal de komende twee jaar te zien zijn op tv-zender Play4. Toerisme Oostende werkt mee en zal in samenwerking met de Oostendse reddingsdienst ook een educatief luik ontwikkelen om de bezoekers bewust te maken van de gevaren van zee en strand.

Die Oostendse medewerking is opvallend, want eerder deze week raakte bekend dat de intercommunale kustreddingsdienst IKWV, waar alle kustgemeenten in zetelen, de nieuwe tv-reeks niet steunt. Na het zien van een pilootaflevering was IKWV allerminst overtuigd. “Wij vrezen dat een serie met veel actie, het liefdesleven van de redders en alles wat na de uren gebeurt, afbreuk doet aan ons professionalisme”, liet IKWV-secretaris An Beun optekenen.

“Wij bepalen zelf ons beleid”

Maar Oostende ziet dat anders. “We willen Oostende – Mariakerke verder ontwikkelen tot het meest familievriendelijke strand van de Vlaamse kust”, zegt burgemeester Bart Tommelein . “Deze reeks past helemaal in dit plan. Onze kustredders spreken sowieso tot verbeelding van heel wat kinderen. Dankzij deze nieuwe reeks kunnen we zowel de redders als Oostende – Mariakerke extra in de kijker zetten.”

“Ik vind het een heel defensieve reactie van IKWV. Ik betreur dat”, aldus Tommelein. “Maar wij zijn niet gek dat wij onze redders in een negatief daglicht zouden stellen. Ik denk dat de rivaliteit tussen de kustgemeenten hier ook een rol speelt. Wij zijn een autonome gemeente. Ik werk graag samen met andere kustgemeenten, maar ons beleid hangt niet af van dat van andere kustgemeenten. Dat mogen ze ons echt niet kwalijk nemen. Iedereen moet in zijn eigen bord kijken. Wij laten ons beleid niet bepalen door de gemeenteraad van Nieuwpoort, al waardeer ik dat mijn collega-burgemeester Geert Vanden Broucke zich daar heel genuanceerd heeft uitgesproken.”

Logo en uniform in beeld?

IKWV wil ook haar materialen, logo en uniform niet ter beschikking stellen van de tv-makers en is niet gelukkig dat het uniform al te zien was op foto’s van de nieuwe serie in de pers. “Ik weet niet of dat uniform en logo enkel van IKWV zijn”, reageert Tommelein. “Misschien zijn er sponsors van dat uniform die wel in de serie willen te zien zijn? Maar hoe dan ook: ik heb het IKWV niet nodig om onze redders positief in beeld te brengen. Mochten er in een andere kustgemeente opnames doorgaan voor een gelijkaardige serie, zou ik daar geen probleem mee hebben.”

Volgens Tommelein staat nog niet vast of De redders enkel logistieke of ook financiële steun van Toerisme Oostende zullen krijgen. “Dat zijn we nog aan het onderhandelen”, zegt de burgemeester. Wel is zeker dat er in de marge van de tv-reeks in Oostende ook een zoektocht wordt ontwikkeld voor gezinnen met kinderen.

“Met deze zoektocht willen we hen op een speelse manier bewust maken van de gevaren van de Noordzee.”, aldus schepen van Mens en Milieu Silke Beirens (Groen), bevoegd voor de strandreddingsdienst. “De drukte, de hitte, verraderlijke stromingen in de zee of aan de golfbrekers: het zijn allemaal dingen waar je best mee rekening houdt als bezoeker. De scenaristen verwerkten deze alvast in de reeks en ondersteunen op die manier ook onze redders bij hun dagelijkse taak.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.