Oorzaak eindelijk bekend: politieoptreden speelde rol bij overlijden Lamine in Roeselare

De mars op 19 mei ontaardde in in stevige rellen. Drie politieagenten raakten gewond, zes mensen werden opgepakt. © (foto SB)
Laurens Kindt

Een combinatie van zijn geagiteerde toestand en het drukkend geweld dat de politie gebruikte om hem in bedwang te houden. Dat is volgens twee wetsdokters de oorzaak van het overlijden van Lamine Moïse Bangoura, de 27-jarige ex-voetballer die op maandag 7 mei om het leven kwam bij een gedwongen uithuiszetting. De grote vraag is of dit voldoende is om de betrokken agenten te vervolgen wegens onopzettelijke doding.

Zeven maanden na het overlijden van Lamine Moïse Bangoura is eindelijk duidelijk geworden waaraan de ex-voetballer van onder andere KSV Roeselare overleden is. De aangestelde wetsdokters, prof. dr. Werner Jacobs en prof. dr. Geert Van Parys, hebben dat in een uitvoerig verslag uit de doeken gedaan. Volgens de specialisten is het overlijden van Lamine Bangoura te wijten aan een combinatie van zijn geagiteerde toestand en het drukkend geweld dat door de politie gebruikt is om de man in bedwang te houden.

De forensische deskundigen stellen dat dit een bekend fenomeen is in de medische wereld en dat die combinatie ‘een hoog mortaliteitsrisico’ inhoudt. De deskundigen maakten hun bevindingen onder andere op basis van de verwondingen, vooral kneuzingen, die op het lichaam van de ex-voetballer gevonden werden. Bewijzen van slagen of andere opzettelijke gewelddaden op het lichaam van Lamine Bangoura zijn er niet gevonden.

Hysterisch

Buren en andere ooggetuigen verklaarden eerder al dat Lamine Moïse Bangoura zich op die noodlottige 7 mei niet zonder slag of stoot uit zijn woning in de Mezenstraat in Roeselare liet zetten.

Zullen de betrokken agenten nu vervolgd worden wegens onopzettelijke doding? Dat is aan de raadkamer…

Omdat hij al enkele maanden geen huur meer had betaald, had de sociale woningmaatschappij De Mandel een deurwaarder ingeschakeld om de man gedwongen uit huis te laten zetten. Een procedure bij de vrederechter en bemiddeling had geen oplossing gebracht. Voor alle veiligheid liet de deurwaarder zich voor de gedwongen uithuiszetting bijstaan door de politie. De bedoeling was om het huis meteen ook te ontruimen en daarvoor werden drie vrachtwagens ter plaatse gebracht. Buren hoorden echter hoe Lamine Bangoura kwaad werd, begon te schreeuwen en hysterisch reageerde. Pas na enkele pogingen slaagde de politie erin om de man te boeien. Kort daarop zeeg hij neer en bleek dat hij overleden was.

De dood van de schijnbaar kerngezonde ex-voetballer zorgde voor een schokgolf doorheen Roeselare. Een stille wake twee dagen na het dramatische incident mondde uit in een mars van manifestanten van aan de woning in de Mezenstraat tot aan het politiecommissariaat in het centrum van de stad. Een zestigtal heethoofden bekogelde er zelfs het politiekantoor. Een ruit van de toegangsdeur sneuvelde, er werd afval in brand gestoken en flessen kapot gegooid. Tien dagen later, op zaterdag 19 mei, organiseerden vrienden van Lamine opnieuw een mars doorheen Roeselare. Een deel van de manifestanten hield zich daarbij niet aan het vooraf afgesproken parcours en richtte een spoor van vernieling doorheen de stad aan. Onder andere het hotel De Bonte Os deelde daarbij stevig in de brokken. De massaal aanwezige politie had alle moeite om de rust te bewaren. Drie agenten raakten gewond, in totaal werden zes mensen opgepakt.

Waarheid achterhalen

Tom Noyez, de advocaat van de nabestaanden van Lamine Bangoura, stelde zich meteen na het overlijden namens de familie burgerlijke partij in het onderzoek dat gevoerd werd door de federale politie en het parket van Kortrijk. Voor de familie was het vooral van belang om te weten waaraan Lamine Moïse Bangoura precies overleden was. Zijn vraag om inzage in het dossier stootte echter tot twee keer toe op een njet. Zowel de onderzoeksrechter als de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent weigerden de advocaat om het dossier in te kijken.

“Onbegrijpelijk. Wij zullen tot het uiterste gaan om de waarheid te achterhalen. We willen dat gerechtigheid geschiedt voor Lamine”, zei moeder Marthe Millimono daarover in een interview in deze krant afgelopen zomer. Zeven maanden na het overlijden van haar zoon, en na een nieuwe vraag tot inzage van meester Tom Noyez, is het nu eindelijk duidelijk geworden waaraan Lamine Moïse Bangoura gestorven is.

Wat minder duidelijk is, is wat de gevolgen zijn van het verslag van de wetsdokters. De deskundigen wijten het overlijden aan een combinatie van de agitatie bij Lamine en het daaropvolgende geweld dat gebruikt werd door de politie. Lamine Bangoura is dus niet gestorven door politiegeweld, maar het geweld dat de ordediensten gebruikten, heeft wel een rol gespeeld in zijn dood.

Is dat voldoende om de betrokken agenten te vervolgen wegens onopzettelijke doding? Het zal aan de raadkamer in Kortrijk zijn om die vraag te beantwoorden. Het parket lijkt alvast niet van plan om de agenten te vervolgen. Woordvoerder Tom Janssens liet vrij snel na het incident al in de pers optekenen dat er volgens hem geen politiegeweld mee gemoeid was.

Hoe de familie Bangoura reageert op het verslag van de wetsdokters is eveneens onduidelijk. “Gelet op geheim van het onderzoek kunnen wij hier niets over zeggen”, aldus hun advocaat Tom Noyez.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier