Ook alternatieve actie tegen racisme in Oostende mag niet doorgaan

Initiatiefnemer Len Lavens. © GLO
Gillian Lowyck

Op zondag 27 september vond normaal gezien een ‘Mars voor Democratie en Tegen Racisme en Geweld’ plaats. De deelnemers zouden van het station naar de Drie Gapers wandelen. Die betoging werd verboden door de stad. Het coronaproof alternatief, een mensenketting op het strand, werd nu ook verboden.

Het stadsbestuur verbood de samenkomst op 27 september. Ook de eerdere mars in Oostende (‘tegen straffeloosheid’) was niet toegelaten. De politie maakte proces-verbaal op, het onderzoek naar het roepen van racistische slogans loopt.

Door corona

“We kunnen echt geen betogingen toelaten nu het coronavirus opnieuw in opmars is. Dergelijke samenscholingen vormen een te groot risico voor de volksgezondheid”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Het getuigt ook van weinig respect voor iedereen die in moeilijke omstandigheden wél de regels naleeft, zoals mensen die een begrafenis, huwelijksceremonie of culturele voorstelling coronaproof organiseren.”

Het stadsbestuur vroeg de organisatie een alternatieve actie uit te werken, maar ook die werd nu niet goedgekeurd. “Ons voorstel om ‘De Mars voor Democratie en Tegen Racisme en Geweld’ in Oostende op 27 september om te buigen naar een alternatieve actie op het strand, kon in het Zoom-gesprek met de burgemeester zelfs niet ter sprake komen”, zegt initiatiefnemer Len Lavens. “Tot een echt praktisch overleg over de modaliteiten van een gecoördineerde actie op het strand is het niet gekomen. Elk constructief gesprek was gewoon onmogelijk.”

“Wij zien ons daarom verplicht om alles af te gelasten tot een latere datum waar democratisch publiek actievoeren in Oostende wel weer mogelijk is. We vragen mensen om zeker niet naar Oostende te komen om te betogen. Het is duidelijk dat het in de huidige omstandigheden onmogelijk is om met dit stadsbestuur op dit moment een goed georganiseerde publieke politieke actie te voeren.”

Grote wil

Nochtans tonen grote manifestaties in Brussel en elders, of zelfs een KVO match met 3.000 personen aan dat acties met grotere aantallen wel kunnen doorgaan. Wat voorgesteld werd – een mensenlijn aan de vloedlijn – is eenvoudig coronaproof te houden. We zien wel dat er in Oostende een grote wil aanwezig is om te tonen dat onze stad neen zegt tegen racisme en geweld. Het overleg en de samenwerking tussen de organisaties zal nog worden versterkt”, klinkt het tot slot bij de organisatie.

De stad reageert tevreden op de beslissing van de organisatoren. “We zijn altijd bereid een delegatie te ontvangen in het stadhuis en te luisteren naar de verzuchtingen, dat hebben we al verschillende keren benadrukt”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “De organisatoren gaven zelf aan dat er tussen 500 en 1.000 mensen aanwezig zouden kunnen zijn op de mars of op een eventuele alternatieve actie. Dat is niet toegelaten volgens de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad.”

Tegen racisme

“Wij hebben onze vraag herhaald om te zoeken naar een creatief alternatief waarvoor geen samenscholing nodig is. Er zijn tal van manieren om je stem te laten horen. Denk maar aan de vele acties tijdens de lockdown zoals het applaus en de witte vlaggen voor de zorg, maar er zijn ongetwijfeld nog andere mogelijkheden, bijvoorbeeld via sociale media”, aldus Tommelein.

De stad benadrukt dat ze de overtuiging van de organisatie wél deelt: “We nemen de strijd tegen racisme ernstig. Hokjesdenken zweren we af. De stad ontwikkelt een beleid tegen racisme, tegen discriminatie op de huurmarkt en de arbeidsmarkt en vóór gelijke kansen. Van welke afkomst, geaardheid of geloofsovertuiging je ook bent”, besluit de burgemeester. (GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.