Ontdek de wederopbouw van Lo-Reninge na WO I: “Vier deelgemeenten, vier verhalen”

Marleen Lodens, burgemeester Lode Morlion, schepen Lieve Castryck, schepen Wout Cornette en Sofie Verstraete bij het infobord nabij het Vateplein in Lo. (foto KVCL)
Redactie KW

Provinciebedrijf Westtoer zet met het project Feniks 2020 de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog in de kijker. In Lo-Reninge is een fietstocht doorheen de vier deelgemeenten uitgestippeld. Ondanks het feit dat het buurgemeenten zijn, verschilt het wederopbouwverhaal van Reninge, Lo, Noordschote en Pollinhove sterk van elkaar.

De Westhoek kreeg het tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar te verduren. Heel wat steden en gemeenten werden praktisch met de grond gelijk gemaakt en zowat volledig van de kaart geveegd. Maar na de gruwelijke oorlogsjaren herrees de Westhoek als een feniks uit de as. Vandaar dat het wederopbouwproject de toepasselijke naam Feniks 2020 meekreeg.

Het wederopbouwverhaal van Lo-Reninge is echter een geval apart. “Door hun ligging in de frontzone hebben de vier deelgemeenten van Lo-Reninge elk hun eigen wederopbouwgeschiedenis”, zegt Sofie Verstraete van VVV Lo-Reninge. “Zo werd Noordschote compleet met de grond gelijk gemaakt en in Reninge stonden nog 54 van de 396 woningen recht… terwijl in Lo ‘slechts’ een kwart van de huizen in puin lag. Pollinkhove bleef zelfs, op de gemeenteschool na, volledig gespaard van vernielingen.”

“Pollinkhove bleef bijna volledig van vernielingen gespaard”

De eerste dorpelingen die na het einde van de Eerste Wereldoorlog terugkeerden, kwamen terecht in een desolaat, compleet vernietigd landschap. De bodem was verontreinigd met lood, koper en gifgas. Van hun huis of hoeve bleek vaak niet veel meer over.

Oorlogsmunitie

Aan de hand van een bewegwijzerde fietsroute doorheen de vier gemeenten van Lo-Reninge wordt het wederopbouwverhaal geschetst. “Het is een verhaal van angst en onzekerheid, maar ook van moed, doorzetting en solidariteit”, zegt Sofie Verstraete, die het project coördineerde. “De fietsers passeren langs sprekende wederopbouwsites. Langs de route staan er 14 infoborden met uniek beeldmateriaal.”

Elke site heeft zijn eigen verhaal zoals dat van het water, de kanalisatie en het fronttoerisme aan de Drie Grachten op de grens tussen Noordschote en Merkem, het verhaal van de steenbakkerijen en het smalspoor in Pollinkhove. Dan is er nog de achtergebleven oorlogsmunitie op de Poesele in Noordschote die jaren na het einde van de oorlog nog jaarlijks dodelijke slachtoffers eiste. Ook nu nog is het oppassen geblazen voor de landbouwers. Zo ontplofte in 2011 nog een obus toen een landbouwer met een eg het veld aan het bewerken was. Gelukkig alleen met materiële schade, maar het had veel slechter kunnen aflopen. De ontmijningsdienst DOVO wordt trouwens nog regelmatig opgeroepen om oorlogstuig op te halen dat door (landbouw)werken aan de oppervlakte komt.

Themabrochure

De fietsroute ‘Lo-Reninge, een wederopbouw in verschillende snelheden’ is 37,5 kilometer lang en start aan het VVV-kantoor Lauka op de Markt in Lo. Daar is ook een themabrochure te verkrijgen. De teksten in de brochure zijn van de hand van Chris Vandewalle, Lieve Van Wilderode, Christien Vanlerberghe, Ronny Denys, Koen Morlion en Marc Becuwe. Ze werden nagelezen door VVV-voorzitster Marleen Lodens en Ingeborg Deceuninck. De foto’s komen uit privécollecties en de Westhoek Verbeeldt. (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier