Zesdejaars van het College vertrekken dan toch op Italiëreis

Vorig jaar werd het vijftigjarig bestaan van de Italiëreis gevierd. (GF)
Gillian Lowyck

Het is een traditie van ondertussen al meer dan vijftig jaar: de zesdejaars van het College die in hun laatste maanden op de middelbare school naar Italië trekken. Ook hier strooide de coronacrisis roet in het eten. Maar er werd beslist om de reis tóch te laten doorgaan. Niet in het voorjaar zoals gewoonlijk dus, maar eind augustus.

De Italiëreis in het College is een jarenlange traditie. “Klopt, vorig jaar vierden we het vijftigjarig bestaan van de reis”, vertelt leerkracht Bram Mignauw. “Dit jaar zou dus de 51ste editie zijn. Dat het niet zou kunnen doorgaan, dat was geen optie voor ons. We zouden wel op een of andere manier een oplossing vinden.”

Van zodra de beslissing viel om in lockdown te gaan, besloot het College om de reis uit te stellen naar de zomer. “Het was de bedoeling om de reis in juni of juli te organiseren”, gaat Bram verder. “Dat was voor veel leerlingen geen optie omdat er velen deelnemen aan de ingangsexamens geneeskunde. Een andere optie was eind augustus. Jammer genoeg werden de data voor de ingangsexamens ook verplaatst naar augustus. We besloten om de reis dan toch op die datum te laten plaatsvinden. Uiteraard zijn de leerlingen enthousiast dat ze toch nog op reis kunnen, want voor de zesdejaars was het wel echt een jaar in mineur.”

Kleinere groep

Van donderdag 20 tot zondag 30 augustus trekken dus 17 leerlingen naar Italië. “Een heel pak minder dan anders, dat klopt. Normaal gezien zijn we met een vijftigtal leerlingen. Naast ingangsexamens zijn er natuurlijk ook vakantiejobs, reizen… Dat zorgt er wel voor dat we een aantal nieuwe plaatsen kunnen bezoeken. We beperken ook het reizen met de bus en verblijven hoofdzakelijk in hotels in de steden zelf”, weet Bram te melden.

De reis gaat langs heel wat bekende Italiaanse steden: onder andere Pisa, Firenze, Sienna, Rome… “Het is een heel mooie reis”, gaat Bram verder. “Voor mij is het ondertussen de negende keer dat ik mee ga op Italiëreis. Ik ben het zeker nog niet beu. Het is een land met zoveel schoonheid. Ik geef kunst en cultuur aan de vijfde- en zesdejaars. Zo bereid ik hen ook al het hele jaar voor op de reis.”

Maatregelen

De groep zal niet alleen kleiner zijn, er moet uiteraard ook rekening gehouden worden met de coronamaatregelen. “In musea bijvoorbeeld, mogen we maar in kleine groepen naar binnen, soms maar met vijf per keer. Verder moeten we overal mondmaskers dragen, onze gegevens op restaurant achterlaten… Allemaal maatregelen die hier nog niet zo lang in voege zijn, maar ginder al veel langer. Italië doet het momenteel dan ook veel beter dan België. Ik was er in juli nog en ik voelde me er veel veiliger dan hier”, geeft de leerkracht tot slot nog mee.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.