“Warmste school van het land” veilt kunst om arme kinderen meer kansen te geven: “Fernand zou zo fier zijn”

© TP
Redactie KW

Om meer kinderen met minder kansen te helpen, organiseert een Ieperse school een kunstveiling met geschonken werk van onbekende tot bekende namen als Willem Vermandere. De opbrengst gaat naar het ‘fonds van Fernand’, de geliefde schoolpriester die tot zijn dood streefde naar gelijke kansen voor alle kinderen.

Een winterjas, laptop en zelfs een bezoek aan de tandarts: ook zulke ‘kansen’ krijgen arme kinderen in middelbare school Heilige Familie dankzij een speciaal fonds, dat genoemd werd naar Fernand Cornelis, de schoolpriester die vier jaar terug op zijn 81ste overleed door een slepende ziekte.

Fernand

“Fernand stond vaak aan de schoolpoort en op de speelplaats voor een babbeltje. Hij had een groot hart voor onze leerlingen, vond gelijke kansen belangrijk en heeft een aanzienlijk aantal ooit gedoopt en getrouwd”, zegt schooldirecteur Hans Debel.

“Tot zijn dood bleef hij wonen naast de school, waarop hij een diepe indruk naliet. Daarom vonden we het passend om een solidariteitsfonds met zijn naam op te richten, omdat we geconfronteerd worden met steeds meer gezinnen in financiële moeilijkheden. Corona heeft die tendens versterkt doordat ouders tijdelijk of langdurig werkloos werden. Door afstandsonderwijs werd de toegenomen kansarmoede pijnlijk duidelijk.”

“Er waren bijvoorbeeld gezinnen, die geen of onvoldoende laptops hadden. Het fonds moet kansarme kinderen helpen aan alles wat ze nodig hebben om hun studies op een goede manier te doen.”

Kunstveiling

Het ‘fonds van Fernand’ werd onder meer gespijsd met giften, maar moet nu bijgevuld worden via extra initiatieven, zoals een nieuwe kunstveiling die vanaf 23 november online te zien is, én te bezoeken in een gebouw van de school in de Elverdingestraat, vlak voor de gevangenis.

Tientallen sympathisanten, leraren en leerlingen van vroeger en nu schonken een of meerdere werken voor de veiling en gaven de geschatte en minimumwaarde mee, van tien tot honderden euro’s. Daarbij ook werk van bekende kunstenaars, zoals Willem Vermandere, geschonken door de zusters van de Heilige Familie.

Een ander opvallend werk is de ‘Flandrien’ van oud-leraar Karin. “Een eerbetoon aan Fernand, die een koersliefhebber was in hart en nieren. Fernand zou zo fier zijn, mocht hij weten hoe zijn nagedachtenis blijft leven in de Heilige Familie, de warmste school van het land.”

Bieden kan tot 6 december via artauction.online.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier