VTI Veurne wint Lego-robotwedstrijd

Het winnende leerlingenteam met Feie Verschueren, Staf Decleyre, Henri Muylle, Sander Monstrey, Ozzy Ballieu, Oscar Smid en Gust Baelen.© MVO
Het winnende leerlingenteam met Feie Verschueren, Staf Decleyre, Henri Muylle, Sander Monstrey, Ozzy Ballieu, Oscar Smid en Gust Baelen.© MVO
Myriam Van den Putte

De Lego-studio in het Veurne VTI is al jaren een succes. Leerlingen leren er op een speelse manier programmeren. En dat werpt zijn vruchten af. De school kaapte al nationale en internationale prijzen weg. Die traditie zetten de tweedejaars A-stroom verder: zij kwamen als winnaars uit de bus in de wedstrijd First Lego League.

De wedstrijdopdracht luidde: met Legoblokjes een robot in elkaar steken, die de leerlingen konden programmeren om een parcours te volgen of om een voorwerp op te tillen. Twee groepen leerlingen van het tweede jaar A-stroom VTI (tegenwoordig Campus Engineering) werden bij het project begeleid door leerkrachten Frederick D’alleine en Bruno De Wyngaert.

Internationale technologiewedstrijd

Ondanks de coronabeperkingen zijn de leerlingen erin geslaagd om zich de voorbije weken voor te bereiden op de First Lego League. “Dat is een internationale technologiewedstrijd voor jongeren tussen 9 en 15 jaar met de bedoeling de deelnemers te laten denken als wetenschappers en technici”, leggen de leerkrachten uit. “Om dit te bereiken, moeten ze werken aan een innovatieproject en bouwen en programmeren ze een eigen robot.”

“Eén groepje werd afgevaardigd om deel te nemen aan de finale in Kortrijk. Door de huidige omstandigheden vond deze volledig online plaats. De groep bestond uit Feie Verschueren, Staf Decleyre, Henri Muylle, Sander Monstrey, Ozzy Ballieu, Oscar Smid en Gust Baelen.”

Beneluxfinale

“Met trots kunnen we zeggen dat onze school opnieuw de eerste plaats op 22 groepen behaalde en de hoogste score op de robotwedstrijd”, glunderen de leerkrachten. “Na de paasvakantie worden beide bekers richting Veurne gestuurd. Op 17 april vindt de Beneluxfinale plaats, maar omdat er rekening moet worden gehouden met de actuele coronamaatregelen heeft de jury besloten om twee basisscholen te laten deelnemen.”

“Kinderen onder 12 jaar mogen namelijk in de paasvakantie in groepen van maximum 10 personen een binnenactiviteit doen, en oudere leerlingen dus niet. Heel spijtig natuurlijk, maar jammer genoeg is niets normaal in deze tijden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.