De nieuwe projecten komen 1.072 leerlingen ten goede.
Vijf scholen in West-Vlaanderen krijgen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits huursubsidies om hun schoolgebouwen te vernieuwen of om extra plaatsen in de klas te realiseren. In juni van dit jaar kregen al 18 scholen in West-Vlaanderen huursubsidies. Wegens het grote succes komen daar nu nog eens 5 extra scholen bij. Deze nieuwe projecten komen 1.072 leerlingen ten goede. De scholen zullen samen jaarlijks 250.000 euro huursubsidie ontvangen. Met deze huursubsidies kunnen schoolbesturen een bestaand gebouw of een nieuwbouw, waarvan ze geen eigenaar zijn, huren.
Eind 2017 lanceerde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een tweede projectoproep voor huursubsidies. Daarmee kunnen scholen hun capaciteit uitbreiden of hun gebouwen vernieuwen. Het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) selecteerde in juni van dit jaar al 59 dossiers over heel Vlaanderen op basis van verschillende objectieve criteria zoals duurzaamheid, multifunctionaliteit en de nood aan extra plaatsen in de klas. Door het grote succes komen daar nu nog eens 18 projecten bij, waarvan 5 uit West-Vlaanderen.
Flexibel inspelen op nood aan extra plaatsen in de klas
Met huursubsidies kunnen scholen flexibel en relatief snel bijkomende plaatsen in de klas realiseren of bestaande schoolgebouwen renoveren. Zo kan in een nieuwe woonwijk bijvoorbeeld vlot een nieuwe school gerealiseerd worden of in een buurt waar veel jonge gezinnen gaan wonen kan een kantoorgebouw tot een sporthal omgebouwd worden. Jaarlijks krijgen scholen een subsidie om een gebouw te huren, de maximale huurtermijn bedraagt 18 jaar.
Voor de 5 bijkomende projecten in West-Vlaanderen is in een jaarlijkse huursubsidie van 250.000 euro voorzien. Het gaat om gebouwen (bestaande of nog nieuw te bouwen) die voorheen nog geen onderwijsbestemming hadden en waarvan de school geen eigenaar is. Deze 5 projecten zullen 1.072 leerlingen ten goede komen. Alle dossiers samen omvatten 4.368 m² nieuwe of te vernieuwen gebouwen.
Van de 5 projecten zijn er 3 voor het basisonderwijs en 1 voor het secundair onderwijs. Ook 1 gemengd project secundair onderwijs en een internaat kan genieten van huursubsidies. 4 van de 5 projecten bouwen een nieuw schoolgebouw, sporthal of polyvalente zaal. Eén school zal bestaande gebouwen huren die nu voor het eerst voor onderwijsdoeleinden gebruikt zullen worden.
De abdijschool van Zevenkerken in Brugge bouwt een nieuwe sporthal en polyvalente zaal. Het Bisschoppelijk College in Veurne en de Vrije Basisschool De Linde in Ruiselede bouwen een nieuw schoolgebouw. De Akker in Westvleteren bouwt een nieuwe polyvalente zaal en de Gulleboom in Gullegem huurt bestaande infrastructuur om 72 extra plaatsen in de klas te realiseren.
Nieuwe derde oproep huursubsidies
Na het succes van de eerste twee oproepen (2017 en 2018) waarbij respectievelijk 12 en 23 scholen in West-Vlaanderen huursubsidies kregen, komt er nu een derde oproep. Met die huursubsidies kunnen scholen hun capaciteit uitbreiden of hun gebouwen vernieuwen. De huur van een gebouw zorgt voor een vlotte en snelle realisatie van bijkomende plaatsen in scholen. Vanaf maandag 5 november 2018 kunnen scholen bij AGION een aanvraag indienen voor huursubsidies.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Om de schoolgebouwen in Vlaanderen sneller te vernieuwen én ervoor te zorgen dat scholen flexibel kunnen inspelen op een hogere vraag aan stoeltjes in de klas werken we sinds deze legislatuur met huursubsidies. Scholen krijgen een subsidie om een bestaand of nieuw gebouw voor een bepaalde periode te huren en zo vlot te kunnen inspelen op de veranderende nood aan plaatsen in de klas. In een nieuwe woonwijk bijvoorbeeld kan zo gemakkelijk een nieuwe school gebouwd worden die later dienst kan doen als kantoorgebouw of omgekeerd. Door het grote succes krijgen, naast de 18 West-Vlaamse scholen die al in juni van dit jaar goedkeuring kregen, nu nog eens 5 extra scholen in West-Vlaanderen huursubsidies. Daarnaast lanceren we ook onmiddellijk een nieuwe derde oproep aan de scholen om huursubsidies aan te vragen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier