Vier keer meer West-Vlaamse leerlingen besmet met corona in de laatste twee weken

In het West-Vlaamse basis- en secundair onderwijs raakten tussen 12 en 25 oktober 728 leerlingen en 296 personeelsleden besmet met het coronavirus. Dat is ruim vier keer zoveel als tijdens de twee weken daarvoor. 4.097 leerlingen en 403 personeelsleden moesten in quarantaine.

© belga

De cijfers zijn fors hoger dan de vorige periode van twee weken, toen in West-Vlaanderen 171 leerlingen en 57 personeelsleden besmet werden en 1.115 leerlingen en 59 personeelsleden in quarantaine moesten. De sterk stijgende trend doet zich voor in heel Vlaanderen: tussen 12 en 25 oktober raakten 4964 leerlingen en 1.612 personeelsleden besmet, tussen 28 september en 12 oktober waren er dat nog respectievelijk 1.795 en 411.

In verhouding tot het aantal leerlingen heeft West-Vlaanderen iets minder besmettingen dan het gemiddelde. In heel Vlaanderen raakten 0,41 procent van de leerlingen besmet, in West-Vlaanderen gaat het om 0,37 procent van de leerlingen. Wat het procent leerlingen in quarantaine betreft, scoort West-Vlaanderen precies even veel als het Vlaamse gemiddelde: 2,06 procent.

Het is op basis van deze gegevens dat Ben Weyts (N-VA) dit weekend al besliste de herfstvakantie met enkele dagen te verlengen.

Nog geen verre toekomstplannen

De cijfers werden gisteren gepresenteerd op een overleg van de minister met de onderwijsbonden en -koepels. “Daar is ook afgesproken om de turnlessen in het secundair onderwijs met onmiddellijke ingang op te schorten, zoals ook geldt voor sportclubs”, vertelt Michaël Devoldere, woordvoerder van Weyts. “Als er vrijdagavond of zaterdag nog lessen gepland zijn in het volwassenen- en deeltijds kunstonderwijs, dan mogen die alleen online doorgaan. Dat geldt voor de hele verlengde herfstvakantie. Vanaf donderdag 12 november mogen de lessen hervat worden in code oranje. Secundaire scholen kunnen er nu al voor kiezen om hun tweede en derde graad in deeltijds afstandsonderwijs te laten gaan.”

Op maandag 9 november staat een nieuw overleg gepland. Of er daar veel duidelijkheid komt over de rest van het schooljaar, zoals de onderwijswereld graag zou willen, is maar de vraag. “Je kan op vandaag geen maand in de toekomst kijken”, zegt Michaël Devoldere. “De nieuwe cijfers zullen er worden bekeken en de nabije toekomst besproken.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.