De Ieperse middelbare scholen maken zich volop klaar om maandag 2 september opnieuw 4.000 leerlingen te ontvangen. Een steeds groter deel daarvan zal dat doen in een sportrichting. Zowel de Sint-Maartensscholen als het gemeenschapsonderwijs hebben hun sportaanbod uitgebreid en dat legt hen geen windeieren.
Bij de Sint-Maartensscholen (SMSI), de scholengroep die het College, Lyceum, Immaculata, Heilige Familie en VTI omvat, zien ze het aantal leerlingen stijgen met een vijftigtal stuks. Die stijging is bijna volledig te danken aan de nieuwe sportrichtingen die aangeboden worden. “In het Lyceum is er nu in het tweede jaar een volwaardige sportrichting. Daar hebben we twee volle klassen. Dat is dus een groot succes”, zegt coördinerend directeur Matthias Archie. “Vier jaar geleden zijn we begonnen met sportwetenschappen vanaf het derde jaar in het College. Dit schooljaar bieden we het dus ook aan in het zesde jaar. Ook daar zitten we ieder jaar met een klas van twintig leerlingen. Dat is toch goed voor een tachtigtal leerlingen in totaal die sportwetenschappen volgt. Dat is nu de populairste richting in het College.”
Vanaf komend schooljaar zal de richting Sport ook aangeboden worden in de D/A-finaliteit, het voormalige TSO. “Daar zitten we op dit moment met vijf leerlingen, dus dat is iets minder”, gaat Matthias Archie verder. “We hebben dat maar heel laat kunnen communiceren en vermoeden dat dit nog een beetje moeten groeien in de komende jaren. Dat zagen we ook bij de sportwetenschappen. We geven onszelf altijd twee jaar bij een vernieuwing. Daarna evalueren we, maar we zijn ervan overtuigd dat het zal groeien, want er is genoeg vraag naar sportrichtingen. Zeker in het tweede jaar is het zeer populair op dit moment.”
Boost
Ook bij GO! Atheneum blijft het leerlingenaantal stijgen. “Vorig jaar hadden we nog 380 leerlingen en nu zitten we al aan 396”, zegt directrice Sandra Leleu. “Vlak voor we begonnen met de omnisportopleiding zaten we op een dieptepunt van een 180-tal leerlingen. De sportopleiding heeft ons dus een serieuze boost gegeven. In TSO kiest nu zowat een derde van de leerlingen voor sport.”
Dans Academie
In januari kondigde het gemeenschapsonderwijs aan dat het in Ieper in zee gaat met Sinerjey Meyfroodt van Sinerjey’s Dance Studio voor de opstart van de Ieperse Dans Academie. “Ook dat is een groot succes”, zegt Sandra Leleu. “Alleen al in het derde jaar hebben zich daarvoor een veertigtal leerlingen ingeschreven. In het eerste en het tweede jaar gaat het telkens om een twintigtal leerlingen.”
“We zien dat de leerlingen echt specifiek voor die sport naar onze school komen” – Kimberly Feys (waarnemend directeur GO! Middenschool)
GO! Middenschool Ieper mag zich ondertussen zelfs bijna een sportschool noemen. “We blijven een school met een brede eerste graad, maar van de 220 leerlingen zal er ondertussen zowat drie vierde sport volgen”, zegt Kimberly Feys, die optreedt als waarnemend directeur tijdens het ziekteverlof van Ann Dejaegher. “We merken dat heel veel leerlingen voor onze nieuwe optie dans kiezen, maar ook de richting voetbal – waarbij we samenwerken met KVK Westhoek – doet het goed. Vroeger hadden we alleen maar omnisport, maar dan hebben we ons aanbod uitgebreid en we zien dat leerlingen daar echt wel naar onze school voor komen. Er is ook doorstroming mogelijk op de campus en dat is een groot voordeel. Ik ga niet zeggen dat het allemaal sportleerlingen zijn, maar we vinden beweging hier heel belangrijk.”
Leerkrachten
Het aantal leerlingen blijft stabiel of stijgt, maar de vraag is of er voor al die leerlingen voldoende leerkrachten gevonden worden in tijden van lerarentekorten. Bij GO! Middenschool Ieper zijn alle vacatures alvast ingevuld. GO! Atheneum zoekt nog een leerkracht wiskunde en een leerkracht Engels. De Sint-Maartensscholen worden dan weer geconfronteerd met ‘shoppende’ leerkrachten. “Alle uren waren ingevuld, maar we merken dat leerkrachten die toegezegd hadden nu plots zeggen dat ze in een andere school een fulltime opdracht hebben gekregen”, zegt Matthias Archie. “Ik begrijp dat ergens wel, maar vroeger hielden mensen toch meer vast aan een gegeven woord. Nu zie je dat de leerkrachten meer gaan ‘shoppen’. Daardoor zijn we dus nog op zoek, maar het is heel beperkt. Eigenlijk zijn we zo goed als rond. Het is niet zoals in andere grootsteden waar veel uren niet ingevuld geraken. Maar van zodra mensen uitvallen wegens ziekte wordt het wel steeds moeilijker om een interim te vinden. Maar in september kunnen we bijna altijd starten met een volledige bezetting.”
Busregeling
Vorig schooljaar kwamen nog veel leerlingen te laat door de nieuwe busregeling, maar zulke grote problemen worden nu niet meer verwacht. “We houden uiteraard de vinger aan de pols. Mochten er opnieuw problemen opduiken, dan zullen we zeker aan de alarmbel trekken. Maar met de regeling die uit de bus is gekomen – weliswaar in twee stappen –, is het allemaal redelijk opgelost. We hebben daarvoor wel lang moeten onderhandelen. Het heeft langer geduurd dan we gehoopt hadden”, besluit Matthias Archie van SMSI.
Dossier scholencampus in het slop
In juni vernietigde de Raad van State de plannen voor de nieuwe scholencampus van de Sint-Maartensscholen. “De Raad van State buigt zich over procedurefouten en ze hebben een – weliswaar kleine – fout gevonden”, stelt directeur Matthias Archie. “We zijn aan het kijken om dat recht te zetten en het dossier opnieuw in te dienen. We gaan dus zeker verder en het is niet de bedoeling om de handdoek in de ring te gooien. Het is wel spijtig dat we daardoor moeten blijven investeren in twee campussen – College en Immaculata – die we zullen verlaten. Dat is weggesmeten overheidsgeld. We doen ook gewoon verder met de investeringen in het Lyceum en de Heilige Familie voor de aanpassing naar een campus voor de eerste graad. We zijn ook bezig met een dossier voor de aankoop van het klooster en het bouwen van een atelier van hout en bouw, want die leerlingen van de eerste graad verhuizen ook van het VTI naar de campus in de Eigenheerdstraat.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier