Sint-Pieter en De Zonnebloem creëren primeur in buitengewoon onderwijs

V.l.n.r. Tommy Van Steenwinkel, Ruth Holvoet, Fien Huys, Jean Paul Vallaeys en Lynn Moyaert. (foto Frank) © Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

School voor buitengewoon onderwijs De Zonnebloem opende een satellietklas in de kleuterafdeling van basisschool Sint-Pieter. “Een primeur in het West-Vlaamse onderwijslandschap maar vooral een win-winsituatie”, zei een trotse voorzitter van het schoolbestuur van de Prizmascholengroep Jean Paul Vallaeys.

De zenuwen die zo traditioneel zijn voor de eerste schooldag, stonden nog iets meer gespannen bij de kleuterafdelingen van basisschool Sint-Pieter en De Zonnebloem. De laatstgenoemde school voor buitengewoon onderwijs opende immers een kleuterklasje in de gebouwen van de kleuterafdeling van de Sint-Pietersschool. Beide groepen behoren tot dezelfde scholengroep Prizma. In het klasje volgen zes leerlingen onderwijstype 9. Dit is gericht op kinderen met een autismespectrumstoornis die geen verstandelijke beperking hebben, maar niet in het gewoon onderwijs terecht kunnen.

Sinds 2019 wordt dit type in de Zonnebloemschool aangeboden, maar in de vestiging in het centrum van de stad waren alle plaatsen volzet. “Er werd voor uitbreiding naar andere locaties binnen onze scholengroep gezocht”, zegt voorzitter van het schoolbestuur Jean Paul Vallaeys. “De kleuterafdeling van basisschool Sint-Pieter in de Reigerstraat leverde de beste match op. Want over ruimte beschikken is één zaak, het moet ook klikken.”

Geïntegreerd onderwijs

En dat deed het ook van de eerste minuut in Emelgem. “Werkelijk iedereen werd hierbij betrokken”, zegt directeur Lynn Moyaert van De Zonnebloem. “Leerkrachten, directie, schoolbestuur, ouders, … tot zelfs de kinderen toe. We lieten ze hier vooraf zelfs al even spelen.” De eerste stap was gezet en er volgden er nog veel zodat op 1 september het klasje effectief van start kon. “Dit brengt ons weer een stapje dichter bij geïntegreerd onderwijs”, merkt directeur Tommy Van Steenwinkel van basisschool Sint-Pieter op. “Dit kan leiden tot gezamenlijke projecten later, maar laat ons eerst maar de start goed nemen.”

Over ruimte beschikken is één zaak, het moet ook klikken

De locatie in de kleuterafdeling in de Reigerstraat kwam vrij doordat de kinderopvang verplaatst werd. “Het klasje is centraal gelegen in de school, dicht bij alle faciliteiten”, zegt Lynn Moyaert. Ook op de speelplaats werd een hoekje voorzien met spelonderdelen aangeleverd door De Zonnebloem, maar de kleutertjes worden geenszins afgescheiden van elkaar. “We hebben ook bewust gekeken welke kleuters hier best voor deze afdeling in aanmerking zouden komen.”

Frieda

Op de eerste schooldag was een hoofdrol weggelegd voor onder meer Frieda de kip – alle klassen van de Zonnebloem hebben een dier als symbool. Als een moederkloek waakte ze over de zes kleutertjes. Hetzelfde doen Fien Huys die als klastitularis fungeert en ook Ruth Holvoet die de verbindende kracht vormt tussen de satelliet- en de hoofdvestiging. Ook de mensen van de ortho, kine en ergo lopen langs want alle therapie wordt eveneens in de satellietklas aangeboden.

Het is tot op heden een één en al positief verhaal. “Een win-winsituatie want de hele kleuterschool kan een beroep doen op de extra knowhow die nu aanwezig is”, stipt Jean Paul Vallaeys aan. Tommy Van Steenwinkel vult aan: “Het schept ook extra kansen voor onze kinderen. We krijgen tips van de mensen van De Zonnebloem. Bijvoorbeeld het gebruik van pictogrammen naar taalzwakkere kindjes toe. We gaan zeker de manier van aanpak van De Zonnebloem eens vergelijken. Het is ook voor ons een leerproces. En meteen wordt zo nog maar eens onderstreept dat stigmatisering echt niet nodig is.”

Eerste leerjaar

Uiteraard wordt alles nog geëvalueerd. “Vanuit het bestuur ondersteunen we dit principe uiteraard”, zegt Jean Paul Vallaeys. “Misschien kunnen we dit ook nog elders toepassen, maar de mogelijkheid moet er zijn. Dit is niet iets dat we in elke vestiging willen en kunnen doen. Zoals aangehaald moet de match er zijn.” Directrice Lynn Moyaert ziet al een nieuwe uitdaging. “Vermits dit om een derde kleuterklas gaat, moet al uitgekeken worden naar waar een eerste leerjaar voor die kinderen kan ondergebracht worden.” Iets waar de kinderen zelf zich gelukkig niet om hoeven te bekommeren. Voor hen was vooral het wennen aan en spelen in de nieuwe klas aan de orde en dit deden ze dan ook vol toewijding, terwijl Frieda de kip goedkeurend toekeek. (FM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier