VTI beloont leerlingen tijdens Vlaamse Fluodag

De leerlingen van het VTI Waregem zijn alvast overtuigd van het nut van fluohesjes. © LV
Redactie KW

De Fluodag ging dit jaar door op dinsdag 16 november. Tijdens deze actie vestigen verschillende scholen aandacht op het belang van een fluohesje in het verkeer. De leerlingen van het VTI ontvingen een drankje en een leuke prijs indien ze goed zichtbaar op school toekwamen.

De vzw XIU is een vrijwilligersorganisatie die ijvert voor meer verkeersveiligheid bij jongeren. Op dinsdag 16 november organiseerde XIU voor het vierde jaar op rij de Fluodag. Het VTI in Waregem zet al tien jaar sterk in op de zichtbaarheid van haar studenten in het verkeer.

Op de Fluodag stonden verschillende leerkrachten, opvoeders en de directie de vele leerlingen op te wachten aan de fietsenstalling van de Sint-Jozefsstraat. De scholieren die dinsdag in fluo naar school kwamen, ontvingen een prijs van de tombola, een chocomelk en een sleutelhanger met een fluorescerende glimworm aan.

‘Val maar op, je mag gezien worden’

Met de slogan ‘Val maar op, je mag gezien worden’ motiveert het VTI hun studenten om fluohesjes te dragen tijdens het woon-schoolverkeer. “Want het verschil tussen gezien worden en niet gezien worden, kan dramatische gevolgen hebben”, vertelt pedagogisch directeur Luc Dekiere.

Het verschil tussen gezien worden en niet gezien worden, kan dramatische gevolgen hebben

De medewerkers van het VTI merken dat het dragen van een fluohesje ingeburgerd geraakt. “Vroeger deden de leerlingen de fluojas af als ze toekwamen op school, nu houden ze het aan en wordt er minder met de vinger gewezen”, zegt Dekiere. “Bovendien ontvangen alle nieuwe scholieren een fluohesje bij het begin van het schooljaar.”

Fluo ingeburgerd

Bryan Naert zit in het derde jaar Houttechnieken, hij komt bijna elke dag vanuit Vichte met de fiets naar school. “Het is belangrijk om goed zichtbaar te zijn in het drukke verkeer, het valt op dat autobestuurders sneller hun snelheid aanpassen als ze ons zien. Er zijn veel vrienden die een fluohesje dragen, we vinden dat allemaal een zeer goed idee.”

In 2018 beleefde de secundaire school een speciale editie van de Fluodag. Toen kwam wielrenner en oud-student Sep Vanmarcke op bezoek en startte weerman Frank Deboosere zijn tocht door Vlaanderen om 5 uur ’s ochtends op de speelplaats van het VTI.

(LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.