VBS De Waaier in Watou wint speelplaatsmeubel van gerecycleerd plastic

De kinderen tonen zich heel tevreden met het nieuwe speelplaatsmeubel. (gf)
Redactie KW

In basisschool De Waaier in Watou is vorige week woensdag de nieuwste aanwinst op de speelplaats ingehuldigd. De school is een van de winnaars van de scholenwedstrijd van Bebat en kreeg een picknicktafel die volledig uit oude plastic inzameltonnen is gemaakt. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van De Waaier massaal gedaan.

In september lanceerde Bebat, de door batterijproducenten opgerichte vzw die lege batterijen zoveel mogelijk wil inzamelen, een grootschalige wedstrijd onder alle Belgische scholen. De opdracht luidde: met de hele school zo snel en zoveel mogelijk lege batterijen inzamelen.

Alle deelnemende scholen kregen de keuze uit vijf soorten speelplaatsmeubels, allemaal gemaakt uit gerecycleerde inzameltonnen van Bebat. Op basis daarvan kreeg elke school een inzameldoel opgelegd: een minimumgewicht dat ze zo snel mogelijk moest behalen. In totaal hebben de 809 deelnemende scholen maar liefst 224.000 kilogram batterijen ingezameld, die Bebat dan weer kan recycleren.

Meer dan 1.000 kilo

“Wij moesten ongeveer 800 kilogram batterijen verzamelen in twee maanden tijd om de bank te kunnen winnen. Toen ik dat aan de leerkrachten vertelde, dachten de meesten dat het onbegonnen werk was”, vertelt Steffi Seghers, directrice van De Waaier. “We waren dan ook heel blij toen we vernamen dat we de bank gewonnen hadden, en dat we meer dan 1.000 kilogram batterijen hadden ingezameld.”

“We hebben de bank op de speelplaats gezet, zodat iedereen er gebruik van kan maken. We hebben hem ook officieel ingehuldigd met een kleine receptie, een tijdje geleden. Het is zeker een aanwinst voor onze school.”

“Op school proberen we altijd de aandacht te vestigen op zorg dragen voor het milieu. Dat doen we ook door samen met de leerlingen, leerkrachten en sympathisanten van de school het hele jaar door batterijen in te zamelen in de inzamelton van Bebat”, zegt de directrice. “Dat enthousiasme trokken we door voor de wedstrijd van Bebat, waarvoor we nog meer dan anders ons uiterste best deden om massaal batterijen te verzamelen. We hebben hieruit dan ook geleerd dat we altijd naar een doel moeten streven want dat ‘wonderen’ soms echt bestaan.”

60.000 tonnen

De picknicktafel is gemaakt van oude plastic inzameltonnen van Bebat. Bebat klopte hiervoor aan bij Govaplast, specialist in plastic recycling. Bij de productie ging niets verloren en bleven de materialen ook in België. De kleur van de oude Bebat-tonnen kon behouden blijven en Govaplast heeft alle ongeveer 60.000 tonnen verwerkt tot speelplaatsmeubels.

“We zijn enorm onder de indruk van wat de scholen, zoals De Waaier, hebben gepresteerd”, zegt Fatima Boudjaoui, woordvoerster bij Bebat. “Dankzij de inspanningen van alle leerkrachten, leerlingen, én hun families hebben we meer dan 224.000 kilogram lege batterijen ingezameld. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe speelplaatsmeubels, gemaakt van gerecycleerde materialen, de volwassenen van morgen nog meer zullen inspireren om batterijen te blijven inzamelen en bewust om te gaan met het milieu.”

(LBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier