Meerdaagse schoolreizen kunnen weer: sportklassen volzet, maar rustig aan de zee

In Horizon vzw te Bredene verwelkomen ze vandaag al twee schoolgroepen die een weekje komen overnachten.©Jeffrey Roos
In Horizon vzw te Bredene verwelkomen ze vandaag al twee schoolgroepen die een weekje komen overnachten.©Jeffrey Roos
Phebe Somers

Sinds vandaag kunnen leerlingen voor het eerst in zeven maanden opnieuw op schoolreis vertrekken, mét overnachting. Bosklassen, zeeklassen, boerderijklassen… de West-Vlaamse schoolgaande jeugd heeft heel wat moeten missen het afgelopen jaar. Maken ze nu allen massaal een inhaalmanoeuvre? “Ondanks het grote enthousiasme blijven wij steken op een bezetting van 45 procent in de maand juni”, laat Tim Buyse van Horizon vzw in Bredene weten.

“Eigenlijk zat juni helemaal volgeboekt met zeeklassen, maar gaandeweg stroomden de annulaties binnen. Deels door de Waalse scholen, die doorgaanS zo’n 30 procent van onze bezetting vormen, maar ook heel wat Vlaamse scholen zeggen af. Dat komt omdat ze eigenlijk nog niet lang weten dat hun reisjes mogen doorgaan, en ze krijgen het vaak gewoon niet meer georganiseerd. Sommigen krijgen ook geen goedkeuring van de veiligheidsadviseur. Heel spijtig natuurlijk”, vervolgt Tim.

Zomer biedt soelaas

Vooral de secundaire scholen zijn heel voorzichtig, klinkt het. Daardoor was 2021 op financieel vlak eigenlijk een veel zwaarder jaar dan 2020. Ook deed de vakantieplek in Bredene zware investeringen om hun eetgelegenheden coronaproof te maken, door per bubbel een apart buffet te voorzien.

Wel is er nog hoop voor de zomer en het najaar, aldus Tim: “De zomer zit volledig vol met jeugdgroepen, dus dat is wel een opluchting. Voor het najaar heeft tot nu toe 15 procent van de scholen en groepen geannuleerd. We denken dat het daarbij zal blijven, en hopelijk komen er nog nieuwe reservaties.”

Het was wat puzzelen met vervoer, maar we zijn ontzettend blij dat we de zeeklassen toch kunnen laten doorgaan

Wie wel vandaag al van ver komt om een week lang aan de kust te logeren, is het vierde leerjaar van de Vrije Basisschool Uiterwaard uit Stokkem. “Een beetje later dan gepland, maar we zijn enorm blij om hier nu te zijn. De kinderen waren heel uitbundig toen ze te horen kregen dat we toch op zeeklassen konden vertrekken. Het was wat puzzelen met vervoer, aangezien de trein en tram geen optie is, maar met de hulp van een plaatselijke school hier in Bredene zullen we op al onze activiteiten geraken’, vertelt juf Els ons enthousiast. Zo staat onder andere een bezoek aan Mercator en Antlantikwall op de planning, alsook een heuse zandkastelenwedstrijd.

Dagbezoekers redden het seizoen

Ook in de Warande in Kortrijk kampen ze met een onderbezetting. “Normaal gezien zou er vandaag een klas aankomen die een hele week hier zou overnachten, maar ze kregen het organisatorisch niet geregeld. Zij doen een beroep op (groot)ouders om de kinderen te begeleiden, maar zij gaven aan te willen wachten tot ze allemaal gevaccineerd zijn”, klinkt het in Kortrijk.

Ze rekenen nu vooral op de dagbezoekers, die al langer weer welkom zijn in de Warande. In juni zijn nog drie meerdaagse verblijven gepland, maar vanaf de zomervakantie is het weer ‘vollenbak’, want dan gaat het jeugdwerk van start met zomerkampen.

Sportieve uitstapjes zitten in de lift

Sport Vlaanderen Woumen in Diksmuide kan wél op een volgeboekte junimaand rekenen. Vandaag ontvingen ze de eerste klasgroepen, voor een sportdag en voor een driedaags verblijf. Hierna komt er elke week een nieuwe school over de vloer, en vanaf 1 juli staan onder andere de sport- en avonturenkampen op het programma.

“De laatste weken komen er steeds meer inschrijvingen binnen. We zijn zo blij dat we opnieuw mogen opstarten, dat er opnieuw leven op ons domein komt. We hebben er zin in”, aldus Mathilde Tinel, sporttechnisch coördinator van het centrum in Diksmuide.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier