Ingelmunster brengt hulde aan Junior Journalisten

De laureaten met vooraan v.l.n.r. Irene, Julie, Yona, Zuzanna, Wout en Kobbe. Achteraan de bestuursleden van het Davidsfonds, directie van de scholen en een delegatie van het gemeentebestuur. © FODI FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

In Ingelmunster werden de laureaten van de Junior Journalist-wedstrijd van het Davidsfonds officieel ontvangen in de raadszaal van het gemeentehuis. Julie Vandekerkhove werd de hoofdwinnares van de basisscholen en Yona Hanton werd de algemene winnaar bij de middenschool.

Vorig jaar werden de laureaten niet ontvangen gezien corona, zodat schepen van Cultuur Jean-Pierre Deven zelf van school tot school ging om felicitaties uit te spreken. Dit jaar was deze ontvangst wel toegestaan. “De taal is een belangrijke communicatiebron. Wie schrijft, bereikt heel wat mensen. De krant, proza, gedichten, poëzie, roman, filosofie, triller, geschiedenis of aardrijkskunde: er bestaan ontelbare vormen waarmee je de nieuwsgierigheid kan aanwakkeren om de schrijfkunst door te geven”, zegt schepen Jean-Pierre Deven. “In onze plaatselijke scholen is er veel talent aanwezig. Daarover bestaat absoluut geen twijfel. Respect voor jullie talent, fantasie en de vindingrijkheid die jullie gebruikten om een mooi opstel te bedenken. Alvast proficiat aan de laureaten.”

Diverse titels

“Hoe zit het met onze journalisten in spe? Wie heeft een eindeloze fantasie, wie ontroert ons met hun tekst, wie tovert prachtige zinnen tevoorschijn of wie slaagt erin om een tekst met een boodschap neer te schrijven. We bezochten de lagere scholen en Prizma middenschool om zowel de leerlingen van het zesde leerjaar als van het tweede jaar secundair aan te moedigen om het witte papier te vullen met een boeiend verhaal, een ruime woordenschat en heerlijke zinnen”, zegt Annick Verhaeghe namens Davidsfonds Ingelmunster.

“Na de opstellen te hebben gelezen, mogen we gerust zeggen dat elk kind en iedere jongere uniek is. Iedereen schreef een mooi, origineel of boeiend opstel. Het ene al fantasierijker dan het andere, maar alle deelnemers verdienen een terechte pluim. Dit jaar was het thema: De wereld na 2030. De lagere scholen konden kiezen tussen de titels: Wat als Ingelmunster plots aan de zee ligt? Op zomerkamp/familieweekend in 2030. De Prizma middenschool mocht kiezen uit: Wordt de wereld van het gamen werkelijkheid? Nieuwe technologie in 2030.”

Als bestuur gingen we op zoek naar een creatief werk, een mooi verhaal dat ons kon boeien. Alle werkjes werden anoniem ingediend. We lazen die klas per klas door. Per klas werden de beste werkjes eruit gehaald. Daarna werden de werken herlezen met de DF-bestuursploeg, waarna we tot één laureaat per klas kwamen. Uit die selectie van zes winnaars kozen we dan telkens ook één algemeen laureaat. Voor de lagere scholen werd dat Julie Vandekerckhove van Prizma Onze-Lieve-Vrouw. Voor het middelbaar Yona Hanton van Prizma middenschool. Deze twee leerlingen zullen onze afdeling vertegenwoordigen op de nationale DF-wedstrijd op zondag 24 april.” Annick las kort wat voor uit de opstellen van de andere vier laureaten, waarna Julie en Yona zelf hun opstel mochten voorlezen.

Winnaars

Catherine Callu, voorzitster DF, bedankte het gemeentebestuur, de leerkrachten en directies van de deelnemende plaatselijke scholen. Alle deelnemers kregen een aandenken en een attentie. De winnaars ontvingen een DF-boekenpakket. De gemeente schonk tickets voor een film. De vijf winnaars van de lagere scholen zijn: Irene Desseyn (De Wingerd), Zuzanna Duda (De Wegwijzer, Oostrozebekestraat), Kobe Rosseel (Het Wonderbos), Wout Vandermersch (De Wegwijzer, Schoolstraat) en Julie Vandekerckhove (Prizma, Onze-Lieve-Vrouw).

De winnaar van de Prizma Middenschool is Yona Hanton.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier