‘Rebellen’ in tienerwerking binnen De Stroom

Leni Bekaert voor het gebouw van vzw De Stroom. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Naast de volwassenen- en jongerenwerking ging vzw De Stroom nu ook van start met tienerwerking Rebel. Vzw De Stroom is een vrijetijds- en vormingsdienst voor mensen met een (vermoeden van) beperking.

Bij De Stroom is er een ruim aanbod aan activiteiten voor jong en oud. Deze activiteiten worden begeleid door vrijwilligers. De Stroom bevindt zich voorlopig in de Sint-Janslaan 1 in Kortrijk. “In 2022 keren we terug naar de Zwevegemsestraat, waar momenteel een nieuw gebouw uit de grond rijst.”

“Er was al een volwassenen- en een jongerenwerking binnen De Stroom. De jongerenwerking ‘Plan X’ wordt nu uitgebreid met tienerwerking Rebel om nog meer in te zetten op de jeugd”, vertelt Leni Bekaert (23) uit Waregem. Zij is sinds juni de nieuwe jeugdwerkster binnen De Stroom. Leni studeerde sociaal werk en agogische Wetenschappen en kon onmiddellijk na het afstuderen aan de slag bij De Stroom vzw.

Startmoment

“Omdat we merkten dat er weinig aanbod voor tieners uit onze doelgroep was in Zuid-West-Vlaanderen, wilden we het aanbod verruimen. Onder de noemer van Rebel spreken we ook tieners aan”, legt Leni uit. In april en mei werden scholen, organisaties en ouders bevraagd hoe de tienerwerking er volgens hen zou moeten uitzien. “Zo zijn we tot een concept gekomen dat nu van start gaat.”

Door de coronamaatregelen kon het startmoment nog niet plaatsvinden. “We zijn aan het kijken of we dit met nieuwe – iets soepelere maatregelen – wél zouden kunnen.”

Binnen de Stroom is er een corona-aanbod waar men 1 op 1, of met maximum 4 personen een activiteit, stadsspel, wandeling of fotozoektocht doet, dit zowel voor jongeren als voor volwassenen. “We doen ons best om in deze moeilijke tijden nog zoveel mogelijk mensen te ondersteunen.”

Maandelijks activiteit

Met tienerwerking Rebel wordt er vooral gemikt op tieners tussen 12 en 18 jaar met een vooral licht tot matige verstandelijke beperking. “Elke jongere binnen die doelgroep is welkom en kan aansluiten.”

In normale tijden zal er voor Rebel maandelijks een activiteit zijn. “Dat kan een bioscoopbezoek, een daguitstap, bezoek aan een trampolinepark, een graffitiworkshop of iets anders zijn. Naast de maandelijkse activiteiten is er een extra activiteit tijdens de schoolvakanties”, aldus Leni. Soms zijn activiteiten gratis, en als er een kost aan vasthangt, wordt enkel die reële kost aangerekend, zoals bv. een bioscoopticket.

“Normaal gezien trekken we voor onze activiteiten door heel Kortrijk, West-Vlaanderen en eigenlijk het hele land, maar momenteel lijkt het ons veiliger rond ons lokaal.”

De jongerenwerking voor jongeren tot ongeveer 30 jaar werkt op dezelfde manier. “In 2020 zou er voor het eerst een jongerenreis georganiseerd worden maar we moesten deze verplaatsen. Er kan ook ingezet worden op een tienerreis mocht hier vraag naar zijn.”

Kennismakingsgesprek

Momenteel zijn er al tien tieners aangesloten bij Rebel. Er wordt geen lidgeld gevraagd en iedereen kan inschrijven op activiteiten die hij of zij graag doet. Dit kan via info@destroom.be of 056 35 30 17.

“Wie interesse heeft nodigen we altijd eens uit op een kennismakingsgesprek om wat uitleg te geven over de werking. Dan wordt trouwens ook ons magazine meegegeven.”

Info: https://www.facebook.com/REBELDeStroom

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier