“Professionele reisleiders zijn echt wel de kers op de taart”

Spreken met de rug naar het publiek, ook dat moet een reisleider kunnen. (GF)
Peter Soete

Op zaterdag 18 september start de nieuwe opleiding tot reisleider aan Syntra West campus Roeselare. We hadden een gesprek met Luc Glorieux, de man die deze opleiding bijna vijftig jaar geleden opstartte.

“Een autocar zonder reisleider is eigenlijk een autobus”, begint Luc Glorieux (79). “Het wordt pas een toerismemiddel als er een reisleider aan boord is. Of het nu gaat om één- of meerdaagse reizen, het aantal goed opgeleide reisleiders die echt gespecialiseerd zijn in een bezochte streek en die tevens een boeiend verhaal kunnen brengen, is nog altijd heel beperkt. Nochtans zijn professionele reisleiders echt wel de kers op de taart.”

Specialisatie

“De cursus reisleider is een leuke cursus die wordt gespreid over twee jaar. Je leert er niet alleen de toeristische hotspots van een streek of land kennen, maar bijvoorbeeld ook de culinaire pareltjes. En je leert ook spreken in het openbaar met je rug naar het publiek. Ah ja, want een reisleider zit altijd vooraan in de bus en houdt zijn blik op de toeristische trekpleisters die hij passeert.”

“Iedere reisleider specialiseert zich in een toeristisch gewest. Dat kan de Loirestreek of Normandië zijn, maar evengoed Beieren of de Moezelstreek. Maar welke streek men ook kiest, de reisleider moet een specialist zijn in zijn vakgebied en moet ieder aspect van de streek kennen.”

Jaarlijks twee reizen

“Een opleiding duurt twee jaar en er worden jaarlijks telkens twee reizen gemaakt. Allereerst een modelreis die wordt georganiseerd door een docent waar het accent ligt op landschapsreizen, kunstgeschiedenis of politiek en dagelijks leven en daarnaast moet ook de cursist zelf een proefreis organiseren.”

“Na twee jaar en na het slagen in de proeven ben je dan een professioneel reisleider en kun je aan de slag bij touroperators. Maar veel studenten doen er nog een specialisatiejaar Vlaanderen bij in samenwerking met Toerisme Vlaanderen. En wat ook erg in de smaak valt en werkelijk uniek is, is het slagveldtoerisme. Deze bijkomende opleiding leert je alles over de slagvelden in Europa zoals Ieper en Waterloo, maar evengoed de slagvelden van WO I in Frankrijk.”

Start op zaterdag 18 september

De opleidingen starten op zaterdag 18 september in Syntra West op de campus Roeselare en dit van 9 tot 17 uur. Er komen dus ook vier verplichte reizen op zondag bij in deze tweejaarlijkse opleiding. Deze reizen zijn inbegrepen in de opleidingsprijs van 623,15 euro. Inschrijven en inlichtingen zijn te verkijgen via cursusbegeleider Sadia op sadia.bafdel@syntrawest.be of nummer 051 26 87 50.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier