Ouders vrezen voor sluiting Gemeenteschool Staden

Bezorgde ouders kwamen samen aan de school om hun grieven rond een eventuele sluiting kenbaar te maken. © JC
Redactie KW

De afdeling Staden van Gemeenteschool Okido gaat volgens de ouderraad meer dan waarschijnlijk dicht. Het college van burgemeester en schepenen kan of wil een mogelijke sluiting momenteel evenwel niet bevestigen. Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) zegt dat er pas na de Paasvakantie gecommuniceerd zal worden omtrent de plannen met de school.

“Vorige vrijdag was er een vergadering met het bestuur van scholengemeenschap ‘De Achthoek'”, weet Wouter Van Vooren van de ouderraad. “Daarop waren de directies en schepenen van andere gemeentescholen die tot de scholengemeenschap behoren aanwezig. De plannen met de school werden er uit de doeken gedaan en iemand die de vergadering meemaakte, moet zijn mond voorbijgepraat hebben. Dezelfde avond kreeg ik, maar ook andere ouders al berichtjes binnen rond een mogelijke sluiting van de school. Ik heb toen onmiddellijk naar zowel burgemeester Vanderjeugd als onderwijsschepen Joeri Deprez gebeld. Zij namen – net als directrice Katelijn Callewaert – hun telefoon niet op. Na een mail aan de burgemeester kreeg ik als reactie dat er pas na de Paasvakantie gecommuniceerd zou worden. Donderdagavond kreeg ik de burgemeester na het schepencollege aan de lijn. Hij wilde niet bevestigen dat er een procedure opgestart was om de school te sluiten. Wij zijn er nochtans zo goed als zeker van. Het gerucht liep immers ook dat de afdeling Staden van de Gemeenteschool zou overgenomen worden. Een overname hoort echter niet tot de mogelijkheden. Een afdeling van een school overnemen kan immers niet, een volledige school wel. Het vrije net zou dus met andere woorden zowel de afdeling Westrozebeke als de afdeling Staden moeten overnemen.”

Groeiende school

Monique Demyttenaere, voorzitter van de raad van bestuur van scholengemeenschap Staho van het vrije net vertelde ons alvast niet op de hoogte te zijn van een mogelijke overname. Burgemeester Vanderjeugd stelt dan weer dat “we op het vlak van onderwijs alles aan het bekijken zijn” en dat “alle puzzelstukjes nog niet op hun plaats liggen“. Om die reden wordt er volgens de burgervader pas na de Paasvakantie gecommuniceerd. Wouter Van Vooren zegt niet te begrijpen waarom de school dicht zou moeten. “De burgemeester heeft altijd gezegd dat hij in de school zou investeren”, stelt Wouter Van Vooren. “Zowel leerkrachten als ouders hebben heel veel moeite gedaan om leerlingen aan te trekken. In vergelijking met vorig jaar zijn er 20 procent leerlingen bijgekomen. We zijn dus een groeiende school.”

Naast het leerlingenaantal is het schoolgebouw een andere mogelijke reden voor de sluiting. “Er werd vorig jaar een studie uitgevoerd om te bekijken of het gebouw gerenoveerd kon worden of als er een nieuwbouw nodig was”, vertelt Wouter. “Uit de studie is gebleken dat er betonrot in het gebouw aanwezig is, alleen weten we niet in welke mate. Schrikt de kostprijs van een nieuwbouw of een renovatie het gemeentebestuur af? Of heeft het bestuur andere plannen met het gebouw? Het nabijgelegen gemeentehuis dat pas vorig jaar geopend werd, kampt immers met een nijpend tekort aan parking.”

Protestmars

Tijdens de vorige legislatuur had de meerderheid van Open Vld, N-VA en sp.a nog grote plannen met de school. Zo zou er aanvankelijk een nieuwe school komen in de nabijheid van het vroegere station. Die plannen werden echter afgevoerd. Onder impuls van de toenmalige meerderheid werd ook een jarenlange overeenkomst tussen het vrije net en de gemeenteschool opgezegd. Die overeenkomst bepaalde dat het vrije net de kleuterafdeling en het 1ste, 2de en 3de leerjaar voor zijn rekening nam en de Gemeenteschool het 4de, 5de en 6de leerjaar.

Het toenmalige bestuur besliste om vanaf september 2016 ook de eerste drie leerjaren aan te bieden in de Gemeenteschool, maar dat werd qua leerlingenaantal niet echt een succes. Het jaar daarop werd een kleuterafdeling opgericht om de instroom te verbeteren. De ouderraad is alvast niet van plan om bij de pakken te blijven zitten. “We plannen een protestmars met de volledige schoolgemeenschap“, stelt Wouter Van Vooren. “Dat betekent dat het de bedoeling is dat ook andere scholen van de scholengemeenschap aan de mars gaan deelnemen.”.

(BCH/foto JCR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.