Studenten nemen Ter Zaele over: familiehotel uit Westkapelle geeft (tijdelijk) leiding uit handen

Sabine Schram geeft een week lang haar hotel uit handen. © PDV
Piet De Ville

De studenten Logies-, restaurant- en cateringmanagement van hogeschool Vives in Brugge nemen van 6 tot en met 12 december de volledige uitbating van het hotel Ter Zaele in Westkapelle over. “Ik heb al kennisgemaakt met de studenten en ze zich heel creatief en ambitieus”, zegt uitbaatster Sabine Schram.

Het familiehotel Ter Zaele langs de Oostkerkestraat werd opgericht in 1973 door André Schram en Marie-Thérèse Hessel. “Ik ben goed bevriend met Ilse Duponcheel die al jarenlang actief is in de hospitality-sector en daarover ook les geeft aan hogeschool Vives. Toen ze hier een tijdje terug was voor een barbecue vroeg ze of we interesse hadden om mee te werken aan stageproject met het hotel”, vertelt uitbaatster Sabine Schram, dochter van oprichter André Schram. “Het leek me een boeiende ervaring en ik heb dus toegezegd.”

Hotel Ter Zaele telt 18 kamers, 15 studio’s die op jaarbasis verhuurd worden en een extern uitgebaat restaurant op de site waarmee arrangementen uitgewerkt worden. “Ik ben quasi opgegroeid in het hotel en heb in alle facetten ervan meegewerkt voor ik hier de algemene leiding had”, gaat Sabine Schram verder.

Volledig zelfstandig

“Intussen heb ik al kennisgemaakt met de studenten. Ze zijn hier allemaal al minstens vier uren geweest voor een inloopstage zodat ze weten hoe het er hier aan toe gaat. Bedoeling is immers dat ze het hotel in de week van 6 tot en met 12 december volledig zelfstandig uitbaten. In principe moet ik er zelfs niet zijn maar ik woon vlakbij dus ze zullen me hier sowieso wel eens zien.” (lacht)

Ik was heel aangenaam verrast door de ambitie en creativiteit van de jongeren

“Ze gaan hier echt alle mogelijke taken opnemen: van housekeeping tot restaurantservice en van de uitwerking van commerciële pakketten tot de front office. De tweedejaars worden belast met de managementtaken terwijl de eerstejaars de operationele taken op zich nemen.”

Animatie voor gasten

De studenten moeten niet alleen het hotel draaiende houden, maar ook zorgen voor extra animatie voor de gasten. Zoals uitstapjes en culturele activiteiten in Knokke-Heist en de polders. “Ik was heel aangenaam verrast door de ambitie en de creativiteit van die jonge mensen”, zegt Sabine.

“De tweedejaars zijn nu al bezig met het inboeken van kamers via hun sociale mediakanaal. En daarbij maken ze ook promotie voor pakketten met onder meer een fietstocht en wandeling door het Zwin en een bezoek aan het evenement Light Art Knokke-Heist. En in het hotel zelf zullen ze zorgen voor leuke kerstgezelligheid, onder meer met huiselijke gerechten en een heuse winterbarbecue. En elke namiddag zullen ze zorgen voor ‘grootmoeders verwenkoffie’. Deze mensen zullen we in de horeca van morgen nog heel hard nodig hebben dus ik draag er graag mijn steentje aan bij om hen hier een mooie leerervaring te bezorgen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.