Nooit eerder zoveel studenten, maar proffen horen steeds minder West-Vlaams in onze aula’s

Ook de hogescholen en universiteiten openen volgende week opnieuw de deuren. (foto Belga) © SISKA GREMMELPREZ BELGA
Olaf Verhaeghe

Nog drie keer slapen en ze beginnen eraan. Vanaf maandag trekken een recordaantal studenten naar de West-Vlaamse hogescholen en universiteiten. Howest, Vives en de campussen van de KU Leuven en de UGent laten al heel even in hun volle aula’s kijken. En daar hoor je almaar vaker andere dialecten. Vier lessen aan de vooravond van een nieuw West-Vlaams academiejaar.

In totaal stappen volgende week zeker 28.600 studenten een leslokaal, aula, campus of universiteitsgebouw in West-Vlaanderen binnen. Een nieuw record!

Vives, met campussen in Brugge, Kortrijk, Roeselare, Oostende en Torhout, start het academiejaar met maar liefst 17.000 ingeschreven studenten. Daarmee is de hogeschool veruit de grootste in onze provincie. Howest, goed voor campussen in Brugge, Kortrijk en het Oost-Vlaamse Oudenaarde, klokt voorlopig af op zo’n 9.000 studenten. Beide scholen zien zo hun cijfers stijgen: Vives noteert 3 procent meer inschrijvingen, Howest ziet het aantal eerstejaars met maar liefst 10 procent stijgen.

De Kortrijkse campus van de KU Leuven, kortweg Kulak genoemd, start het academiejaar met 1.500 studenten. Wel een kwart meer dan pakweg vijf jaar geleden, maar niet meer of minder dan vorig academiejaar. De Brugse KU Leuven-campus doet het met zo’n 600 studenten. De ingenieurscampus van de Universiteit Gent in Kortrijk tot slot ziet straks iets meer dan 500 studenten opduiken in de aula’s.

Let wel, helemaal definitief zijn de cijfers nog niet. Ook de komende dagen en zelfs weken verwachten de hogescholen en universiteiten nog extra inschrijvingen. Het verschil tussen de studentensteden in West-Vlaanderen is wel opvallend, zeker voor Vives. Zo groeien Brugge en Kortrijk met maar 3 procent, terwijl de campus Oostende en Roeselare fors stijgen, met 11 en 14 procent meer inschrijvingen dan in 2020. Zeker is dat Kortrijk met 15.650 ook dit jaar de stad met de meeste studenten is.

Veel meer dan vroeger lokken onze hogescholen, universiteiten en specifieke opleidingen studenten van buiten de eigen provincie naar West-Vlaanderen. Waar vijf jaar geleden nog bijna 78 procent van de Vives-studenten van hier was, zakt dat cijfer dit academiejaar naar 73,75 procent. Oost-Vlamingen, maar ook Antwerpenaren en studenten uit Vlaams-Brabant kiezen er bewust voor om in West-Vlaanderen te studeren. Het aandeel Waalse studenten aan Vives neemt heel licht toe, maar is in absolute aantallen verwaarloosbaar.

Ook Howest merkt dat 30 tot 35 procent van de inschrijvingen studenten van buiten West-Vlaanderen zijn, net als de Kortrijkse UGent-campus, omwille van het specifieke ingenieursprofiel van de opleidingen. Richtingen als Digital Arts & Entertainment bij Howest blijven bovendien tot ver in het buitenland aantrekkelijk.

© BELGA

Kulak ziet anderzijds een omgekeerde beweging: eerstejaarsstudenten lijken, na de coronaperiode en het thuisonderwijs, sneller geneigd te zijn onmiddellijk van het Gentse of Leuvense kotleven te willen genieten. “Het is nog vroeg om grote conclusies te trekken, maar de stap naar de grotere studentensteden, iets verder van huis, wordt sneller gezet”, klinkt het.

Wat velen vooraf enigszins verwachtten, blijkt ook uit de inschrijvingen: zorgopleidingen zoals verpleegkunde doen het goed. Vives ziet het aantal studenten gezondheidszorg stijgen met 12 procent, de bachelor gezondheidszorg van Howest is eveneens een sterke stijger. Maar ook technologische studies à la industriële wetenschappen, industrieel ontwerp en informatica laten mooie cijfers noteren, net als graduaatsopleidingen in tal van sectoren. Economische richtingen als bedrijfsmanagement of handelswetenschappen doen het niet beter of slechter dan vroeger. Opvallend is wel het verschil tussen de hogescholen wat de lerarenopleidingen betreft: Vives ziet tot een kwart meer studenten instromen, terwijl de haar lerarenopleiding aan Howest net minder populair is.

Een bijzondere nieuwe richting waar Vives op inzet, is Culinary Arts in de bachelor hotelmanagement, waar onder meer les wordt gegeven in het voormalige driesterrenrestaurant De Karmeliet in Brugge. Howest pakt dan weer uit met nieuwe graduaten Maatschappelijk Werk en Transport en Logistiek, terwijl Kulak de unieke optie Economie, Recht en Bedrijfskunde aanbiedt, net als de academische bachelor Onderwijskunde die psychologie en pedagogie combineert.

© BELGA

Het modewoord levenslang leren zetten de West-Vlaamse onderwijsinstellingen maar wat graag in de verf. Het Postuniversitair Centrum van Kulak blijft groeien, naar bijna 11.000 studenten en meer dan 200 opleidingen of sessies, een absolute sterkhouder in West-Vlaanderen op dat vlak. En ook Howest breidt het aanbod aan de eigen Howest Academy voor professionals die zich willen bijscholen, verder uit. Denk aan verkorte opleidingen voor zij-instromers of een resem erg op het werkveld toegepaste postgraduaten waar almaar meer vraag naar is. “We zijn er niet langer exclusief voor 18-jarigen”, schetst Lode De Geyter, algemeen Howest-directeur de nood aan dergelijke initiatieven. “Hogescholen moeten zich richten op iedereen die zijn leven lang specifiek wil blijven leren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier