Campus aan Zee in De Haan koestert reeds lang een traditie in het begeleiden van leerlingen met autisme. Het team zal deze ervaring nu ook inzetten om leerlingen met autismespectrumstoornis (ASS) die niet in het Zeepreventorium verblijven te begeleiden. Zij zullen een traject op maat kunnen volgen binnen de nieuwe school Ennea.
De Vlaamse regering heeft op vrijdag 17 mei een nieuwe school erkend voor leerlingen met een autismespectrumstoornis in De Haan. Op deze manier wordt er tegemoet gekomen aan de grote vraag naar extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs. Vanaf volgend jaar zijn er 50 plaatsen, dit zal nog uitgebreid worden naar 100 plaatsen tegen september 2026. Tegen dan wordt een nieuwbouw voorzien op de site van het Zeepreventorium.
De school, Ennea, maakt immers deel uit van Campus aan Zee waar ook het Zeelyceum en Basisschool aan Zee onder vallen. “Onze ziekenhuisscholen hadden al veel ervaring met jongeren binnen het autismespectrum. Vanaf nu kunnen we die expertise ook inzetten voor het begeleiden van andere leerlingen. We bieden tween opleidingsvormen aan, OV4 en OV1, met als doel maximale integratie in de maatschappij”, licht Wim Van Kerckvoorde, strategisch directeur van de Penta-scholen binnen GO! scholengroep !mpact toe.
Focus op zorg
De leerlingen die les krijgen binnen OV4 behalen op het einde van de rit hun diploma secundair onderwijs. “De leerlingen in OV1 zijn ook cognitief sterk, maar hebben het socio-emotioneel moeilijker.” Binnen de nieuwe school zal er vooral aandacht zijn voor een leertraject op maat met een sterke focus op zorg.
“Voorspelbaarheid, duidelijkheid en een gevoel van veiligheid staan centraal, zowel in de dagelijkse werking als in de schoolorganisatie. Voor onze leerlingen vertalen die zich bijvoorbeeld in kleine klasgroepen, in uitblaasklassen wanneer ze rust nodig hebben, en in persoonlijke titularissen voor elke leerling. Met die titularissen hebben ze elke week een gespreksuurtje, en er is ook steeds een professionele omkadering met onder andere een auti-coach, logopedist, orthopedagoog… die ons team van ervaren leerkrachten en opvoeders aanvullen”, zegt Wim Van Kerckvoorde nog.
15 vacatures
Er zijn momenteel nog zo’n 15 vacatures. “We moeten nog heel wat onderwijspersoneel aanwerven voor de start. Ondertussen lopen de aanmeldingen heel snel. Die zijn vanmorgen gestart en we hebben al 26 inschrijvingen voor 50 plaatsen. We weten dan ook dat de nood hoog is.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier