Lien Lesaffre en Sabine Hoolants openen op 1 september een nieuwe kinderopvang

Laurette Ingelbrecht

Op 1 september gaat de deur van het bankgebouw langs de Westkerksestraat in Oudenburg weer open. Niet voor geldzaken deze keer. Het wordt een kinderparadijs waar Lien Lesaffre als onthaalmoeder start en waar Sabine Hoolants haar naschoolse kinderopvang zal verderzetten.

“Er is veel nood aan opvang, want in Westkerke zijn de voorbije jaren veel jonge gezinnen komen wonen”, stelt het tweetal. Bij Lien komen de pasgeborenen tot de leeftijd van 2,5 jaar; bij Sabine vanaf die leeftijd tot 12 jaar. Lien Lesaffre (29) is kleuterjuf van opleiding. Nog maar pas afgestudeerd leerde ze haar vriend kennen en die moest voor zijn job naar Frankrijk. “We zijn dan nabij Toulouse gaan wonen. Doordat mijn Frans heel beperkt was, vond ik er geen werk. Ben dan maar de taal gaan studeren. Na anderhalf jaar moesten we naar Duitsland en daar kon ik bij de kinderopvang terecht. Intussen wonen we alweer twee jaar in Eernegem”, vertelt Lien.

Zin in

“Ik zag het niet zitten om als kleuterjuf aan de slag te gaan en vond een job in de kinderopvang. Door zelf mama te worden, ons dochtertje Ellie is nu bijna vijf maanden, besloot ik onlangs om zelfstandig kinderopvang te doen. Eerst gedacht om het bij ons thuis in te richten, maar dat bleek niet haalbaar. Sedert kort staat het gebouw van mijn ouders, waar het bankkantoor van mama was, leeg. Mijn voorstel naar mijn ouders toe werd vlug goedgekeurd en zo ben ik nu de bovenverdieping aan het inrichten om er op 1 september mijn eerste kindjes te verwelkomen. Ik heb er heel veel zin in”, glundert Lien Lesaffre.

In de sterren

En alsof het in de sterren stond geschreven, ging Sabine Hoolants kort daarna even polsen bij de ouders van Lien of ze het gebouw misschien wilden verhuren voor haar naschoolse opvang. “Kan dit toeval zijn? In ieder geval wel een heel geslaagd, want ik was al een tijdje op zoek naar meer ruimte voor mijn opvang die ik nu al zeven jaar in mijn eigen appartement doe. Tot nu verloopt dat heel goed, maar ietsje meer plaats en privé en werk kunnen scheiden, zouden toch meegenomen zijn”, legt Sabine Hoolants (57) haar besluit uit. Zij heeft dagelijks de voor- en naschoolse zorg over een achttal kinderen. “‘s Morgens kunnen ze van 6.30 uur bij mij terecht en ik breng ze dan naar school. Na schooltijd blijven de kinderen tot 18.30 uur bij mij. Eens het gebouw ingericht is, zal ik er 16 kinderen kunnen opvangen. Wel met hulp, want alleen is dat niet mogelijk. De naschoolse opvang wordt door Ferm georganiseerd en ik krijg dan ook veel steun van de verantwoordelijken”, aldus nog Sabine.

Creatieve duizendpoot

“Bedoeling is dat ik kan samenwerken met iemand jonger, die dan als ik met pensioen ga, kan overnemen. Dat is nog niet voor direct, hoor”, lacht Sabine Hoolants, “want ik doe het nog heel graag.” Ze is dan ook een creatieve duizendpoot en weet de kinderen altijd te verrassen. “Ik werk met een weekthema. De speelplek wordt dan omgetoverd in dat thema en dat vinden ze heel leuk. Maar als ze van school komen, gaan we eerst in de cirkel zitten om bij te praten. Pas dan begint het spel. Voor de eerste vakantieweken staan de thema’s al vast: speurneus, bakker en pinguïns. Daarna neem ik wat vakantie om in augustus mijn kindjes weer met open armen te ontvangen”, besluit Sabine Hoolants, enorm uitkijkend om op 1 september een nieuwe start te nemen in een nieuw pand.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.