Leerlingen VTI Brugge willen rallywagen laten rijden op… bier: “Er zal veel geëxperimenteer aan te pas komen”

De allereerste Beafuel Student Challenge daagt vier VTI's uit om een voertuig op biobrandstof te laten rijden. Het VTI van Brugge wil een Mini Cooper ombouwen en die ethanol, gewonnen uit bier, als brandstof laten gebruiken. © GF/Getty
Philippe Verhaest

Leerlingen van de derde graad onderhoudsmechanica auto, autotechnieken en lassen-constructie van het VTI Brugge nemen deel aan de eerste Beaufuel Rally Challenge. Hun opdracht is even eenvoudig als uitdagend: bouw een rallywagen die rijdt op biobrandstof. In hun geval ethanol dat uit bier gewonnen is.

Bouw een rallywagen die zich voortbeweegt op biobrandstof.

Zo luidt de opdracht van het Beau Shift Project. Die koepel verenigt vier ondernemingen die de energietransitie willen versnellen door verschuivingen te maken in engineering, productie, distributie en promotie voor CO2-neutrale tot -negatieve oplossingen.

Met het onderdeel Beaufuel wordt nu een baanbrekend initiatief gelanceerd waarbij technische scholen worden uitgedaagd om een project rond energietransitie in de praktijk om te zetten. Ook het VTI Brugge campus Vaartdijkstraat waagt haar kans.

“De Beaufuel Rally Challenge laat ons een eigen rallywagen bouwen die gebruik maakt van biobrandstof”, legt Kurt Wintein uit. Hij is technisch adviseur van de afdeling Auto bij het Brugse VTI.

“De leerlingen krijgen zo op ee, leuke manier extra kennis over 3D-tekenen, lassen, elektriciteit, motoren ombouwen naar biobrandstof, chemie, hoe een team samenstellen, maar ook hoe ze budgetten beheren en met marketing aan de slag moeten gaan.”

Test volgt op rally in Roeselare

In Brugge krijgen ze een Mini Cooper ter beschikking. Die willen ze omvormen tot een auto die ethanol, gewonnen uit bier, als brandstof zal gebruiken. “De leerlingen van de opleiding onderhoudsmechanica auto zullen de wagen (de)monteren. De leerlingen van de opleiding lassen-constructie zullen dan weer de kooi maken en de leerlingen van de opleiding autotechnieken zullen het motormanagement voor hun rekening nemen.”

Of de rallywagen ook daadwerkelijk zal kunnen rijden op basis van gewonnen ethanol uit bier, hangt af van heel veel factoren. “Er zal alvast heel veel geëxperimenteer en sleutelwerk aan te pas komen. Tijdens de TBR Rally in Roeselare van eind juni volgend jaar zullen we onze creatie uittesten.”

Ook de VTI’s van Izegem, Roeselare en Kortrijk nemen aan de uitdaging deel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier