‘Kleurrijke Klassen’ brengt anderstaligen en leerlingen samen in Brugge

© PM
Redactie KW

Ook dit schooljaar worden weer anderstalige cursisten van Open-School in contact gebracht met leerlingen van Brugse scholen. “Centrum voor Basiseducatie Open-School zet daarmee in op integratie via taalstimulering”, verduidelijkt Joke Vande Cavey, coördinator van het initiatief. In Sint-Leo Hemelsdaele hadden leerlingen van het vijfde jaar Humane Wetenschappen dinsdagmorgen een individuele babbel met anderstalige volwassen die bij Open-School les volgen.

De kennismaking verliep in een ontspannen sfeer, waarbij de anderstalige bezoekers zich één voor één in het Nederlands voorstelden aan de groep. De ene op voorzichtig vriendelijke toon, de andere spontaan en met open vizier. Vooraf had elke anderstalige bezoeker de naam van zijn gesprekspartner op een blad geschreven, waarbij Thomas, Rani en hun klasgenoten verrast werden met hun naam, in het schrift van een taal uit pakweg Afghanistan of Myanmar.

Voor beide partijen is dit een buitenkans“, benadrukt Joke Vande Cavey, “Voor onze cursisten om buiten de les in het Nederlands met iemand aan de praat te gaan. Voor de leerlingen van de school om in een positieve atmosfeer kennis te maken met mensen van andere culturen. Inmiddels is dit het zesde schooljaar waarin deze babbels worden georganiseerd. Aanvankelijk contacteerden wij scholen met de vraag, ons te willen ontvangen, inmiddels worden wij soms zelf door scholen uitgenodigd.”

Schepen van Flankerend onderwijs Pablo Annys beklemtoonde de waarde van het Kleurrijke Klassen-concept van Open-School. “Dit project laat Bruggeling en nieuwkomer iets bijleren van en over elkaar,” besloot de schepen. “Ook jullie vergelijkbare initiatieven in basisscholen kunnen wij dan ook alleen maar toejuichen!” Waarna de individuele babbels van start gingen. (PM-foto PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier