Kinderopvangaanbod in Zulte breidt uit

Burgemeester Simon Lagrange en schepen van kinderopvang Linda Detailleur aan de toekomstige kinderopvang in de Oude Weg in Zulte. © GF
Redactie KW

Er komt een extra kinderopvang voor baby’s en peuters in de Oude Weg in Zulte. Het Sociaal Huis neemt daarvoor een woning in huur en zal die doorverhuren aan een groep van samenwerkende onthaalouders. De nieuwe kinderopvang zal in de eerste helft van 2021 in gebruik kunnen genomen worden. Er zal plaats zijn voor 18 peuters van 0 tot 3 jaar.

In Zulte is er, naast het aanbod op de private markt, al jarenlang een uitgebreide dienstverlening van het Sociaal Huis op het vlak van opvangmogelijkheden voor baby’s en peuters van 0 tot 3 jaar. Vele onthaalmoekes vormen deze dienst en vangen kinderen op in hun eigen woning.

De afgelopen jaren is een algemene evolutie merkbaar waarbij minder mensen bereid zijn om kinderen individueel en in de eigen woning op te vangen. Ook Zulte ontsnapt niet aan deze evolutie. Daarentegen bieden zich wel geregeld kandidaten aan om op een externe locatie met meerdere onthaalouders samen te werken in een groepsopvang.

Uitbreiding groepsopvang

Momenteel beschikt het Sociaal Huis van Zulte al over twee locaties voor een groepsopvang, namelijk ‘t Kapellenestje en Melodie. Op termijn komen er nog minstens drie locaties bij. Te beginnen op Machelendorp, waar het gemeentebestuur eind 2019 een woning aankocht en waar binnenkort de bouwaanvraag zal goedgekeurd worden voor de renovatie tot kinderopvang en noodwoning.

Later zijn ook nieuwe groepsopvangen gepland bij de vernieuwing van het oud gedeelte van de gemeenteschool in Zulte en bij de herontwikkeling van het verlaten schoolterrein in Olsene. Zo komt er een groepsopvang dicht bij elke basisschool op het grondgebied.

Buitenspeelruimte

“Naast deze initiatieven op wat langere termijn willen we nu ook op korte termijn nog een niveau hoger schakelen”, zeggen burgemeester Simon Lagrange en schepen van kinderopvang Linda Detailleur. “We zijn al even op zoek naar een geschikt pand om in huur te kunnen nemen en door te verhuren. Dit is geen evidente zoektocht, want niet alle woningen zijn geschikt om aan alle normen te kunnen voldoen, en niet alle eigenaars staan te springen om hun woning te verhuren als kinderopvang.”

“We zijn blij dat we nu toch resultaat konden boeken. We nemen een woning in huur langs de Oude Weg in Zulte, dicht bij het kruispunt met de Vlaanderenstraat. Met enkele kleinere aanpassingswerken wordt deze woning bijzonder geschikt voor een groepsopvang.”

“Er is ook een bijhorende tuin als buitenspeelruimte. We zullen deze woning aan een marktconform tarief doorverhuren aan samenwerkende onthaalouders. Onze dienst Onthaalouders onderneemt hiervoor de nodige stappen. Een nuttige investering voor onze vele jonge gezinnen.”

Het Sociaal Huis gaat ook verder op zoek naar een bijkomend geschikt pand, bij voorkeur in deelgemeente Machelen of Olsene.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier