Kinderen speels ondergedompeld in taal tijdens Taalsprong

De deelnemers beleefden een fijne week waarbij alle activiteiten gelinkt waren aan taal. © WME
Wouter Meeus

Tijdens de week van 8 tot 12 augustus liep in Tielt voor de negende keer op rij zomerschool de ‘Taalsprong’. Met een week vol activiteiten dicht bij de start van het schooljaar vormt het midweekkamp een spetterend taalbad waarbij jonge kinderen vooral meer spreekdurf ontwikkelen om tijdens klasleergesprekken of in een ‘spreekkring’ meer aan bod te komen. Tegelijkertijd wordt nieuwe Nederlandse woordenschat ingebed.

Dit jaar schreven 40 kinderen in waarvan 32 leerlingen daadwerkelijk deelnamen. Een vaste ploeg van vier begeleiders, aangevuld met enthousiaste studenten uit de lerarenopleiding die binnen de module ‘Taalballon’ opteren voor een zomerschool, deed er elke dag alles aan om de kinderen met speelse en ervaringsgerichte activiteiten een mooie dag te bezorgen.

Taalspronglied

De dag begon steevast met een hartelijke verwelkoming waarbij via een eigen taalspronglied en verhaal de nieuwsgierigheid voor het thema van de dag geprikkeld werd. Zo kregen de kinderen tijdens de week een gevarieerd aanbod van activiteiten te verwerken waarbij de link met taal nooit veraf was.

Van balspelen in de topsporthal een bezoek aan dorpsboerderij Nest tot kinderyoga, sport, muziek, dans, een kookactiviteit en een afsluitende bosvoormiddag in het speelbos.

Taalstimulans

“De sterkte van de ‘Taalsprong’ situeert zich vooral in het slaan van samenwerkingsverbanden. De werkgroep ‘Flankerend onderwijs’ slaagde erin om alle directies te winnen voor dit initiatief over de netten heen. Dit blijft een belangrijk samenwerkingsverband. In onze contacten met de zorgteams van alle scholen voelen we de gedrevenheid om zich in te zetten voor de kinderen die een taalstimulans kunnen gebruiken.

“En ook vanuit de stad zelf willen we de ‘Taalsprong’ zo breed mogelijk steunen. De Jeugddienst is daarbij het eerste aanspreekpunt en van daaruit is er ook medewerking van de andere diensten zoals de grafische en technische dienst, de academies, de bibliotheek, de sportdienst en Welzijn Tielt”, aldus schepen Klaas Carrette.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier