Na het verspreiden van honderden menstruatiepakketten breidt de stad – dankzij een samenwerking tussen het lokaal bestuur, de vrouwenserviceclub Zonta en de scholen – het zogenaamde Maandverbond verder uit naar alle 24 secundaire schoolcampussen. Extra dispensers met gratis menstruatieproducten, webinars en educatieboxen moeten menstruatiearmoede verder tegengaan.
Met het Maandverbondproject bereiken de partners alle 5.170 meisjes in het secundair onderwijs in Kortrijk. Naast een groter bereik wordt het project op twee sporen versterkt: dispensers in de schooltoiletten voor anoniem gebruik en ook infosessies en lesmateriaal om het thema bespreekbaar te maken voor leerlingen en leerkrachten.
“Soms vergeet je die ook wel eens mee te nemen, maar dan hoef je niet helemaal naar het onthaal om het te vragen. Dat kan voor sommige leerlingen beetje gênant zijn” – Fay Vandorpe (16)
“Met de extra 40 dispensers in de schooltoiletten hopen we de drempel te verlagen voor elk meisje dat een gratis menstruatieproduct nodig heeft, om welke reden dan ook. Geschat wordt dat één op de vier jonge vrouwen moeilijkheden ervaart om aan menstruatieproducten te geraken”, zegt Philippe De Coene, schepen voor Sociale Vooruitgang Philippe. “En zo’n dispensers zijn niet alleen handig voor leerlingen die moeite hebben om tampons of maandverbanden te betalen”, zegt Fay Vandorpe (16) uit het derde jaar Maatschappij en Welzijn in RHIZO Zorgkrachtschool. “Soms vergeet je die ook wel eens mee te nemen, maar dan hoef je niet helemaal naar het onthaal om het te vragen. Dat kan voor sommige leerlingen beetje gênant zijn. Nu kunnen we gewoon iets nemen op de plaats waar we het nodig hebben.”
(lees verder onder foto)
Taboe doorbreken
De inzet is niet enkel om gratis hygiëneproducten aan te bieden in de scholen, maar ook om het taboe te doorbreken. Webinars zorgen voor extra informatie voor leerkrachten en geven hen tools om het thema aan te snijden tijdens de lessen en om signalen die op een nood wijzen, beter te herkennen. Daarnaast worden er educatieboxen voorzien die tijdens de les gebruikt kunnen worden. De scholen en de sociale diensten werken nauw samen om meisjes die menstruatiearmoede ervaren verder te helpen.
Voor de aankoop van de dispensers, de menstruatieproducten en het extra lesmateriaal is er 11.500 euro geïnvesteerd. Daarvan wordt 3.000 euro geschonken door Zonta Club Kortrijk, de vrouwenserviceclub die zich inzet om de vrouwenrechten wereldwijd te versterken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier