Het VTI van Veurne is blijkbaar een goede kweekvijver voor Einsteins in spe… Drie vijfdejaarsstudenten kaapten met hun multifunctionele vissenaquarium Fish-O-Matic’ de Iotopia-prijs weg en stonden ook op het erepodium van de WetenschapsEXPO in Brussel.
Sebastiaan Lamers, Robbe Timmerman en Andries Dedeurwaerder bedachten een ingenieuze uitvinding, die zowel de jury van Iotopia als van de WetenschapsEXPO overtuigde, en die op alle vlakken voldeed aan het STEM-project. Aan elk onderdeel werd aandacht besteed: zowel wetenschap, technologie, engineering en wiskunde kwamen aan bod, en dat allemaal in een wel heel bijzonder aquarium!
Mest van vissen
De drie jongens begonnen met het uittekenen van hun plan in 3D met het Solid-Edge programma. “Op dat ontwerp konden we ons frame lassen”, zegt Sebastiaan. “Alles werd dus in 3D geprint en alle plexiglas werd uitgelaserd met de lasercutter van de school. Geweldig dat we die konden gebruiken, want zo doen we toch praktische ervaring op.”
“We hebben ook heel wat onderzoek verricht over het klimaat. We wilden weten welke stoffen er geproduceerd worden in de uitwerpselen van vissen, wat er gebeurt als die afvalstoffen in het water komen, wat planten daarvan opnemen, of die afvalstoffen kunnen dienen om groenten te bemesten…,” vult Robbe aan. “Het was de bedoeling om een circuit uit te dokteren waarbij de afvalstoffen die in het aquarium terechtkomen weer naar boven worden gepompt om in de aarde als meststof te worden gebruikt en om zo een moestuintje aan te leggen boven het aquarium waar we bijvoorbeeld sla kunnen kweken.”
“We hebben alles zelf bekabeld, alle componenten zelf gemaakt en alles eigenhandig geprogrammeerd”
“Dat was niet zo simpel, want we moesten natuurlijk beletten dat er aarde in het aquarium zou terechtkomen,” aldus Andries. “Daarom hebben we twee buizen bekleed met een soort wol errond, zodat enkel het water kon weglopen. We hebben ons systeem volledig geautomatiseerd, ook het voedersysteem voor de vissen, dat we met de 3D-printer hebben gemaakt. We hebben ook voor een luchtpomp gezorgd, zodat er lucht in het aquarium komt, en er is ook een temperatuur- en vochtigheidssensor geïnstalleerd die een ventilator aanzet als de temperatuur te hoog wordt. We hebben ook aan twee sensoren gedacht om het waterniveau te meten, die een melding doorgeven op de computer als het te laag zou zijn. Een microcontroller programmeert alles. We hebben alles zelf bekabeld, alle componenten zelf gemaakt en alles eigenhandig geprogrammeerd.”
Estland en Slovakije
Het trio heeft er heel wat meer uurtjes tijd in gestopt dan tijdens de lessen. Heel wat woensdagnamiddagen en vakantiedagen waren ze ermee bezig, maar hun inspanningen werden dubbel en dik beloond. Er wacht hen niet alleen een reis naar Estland, waar ze aan een expo in Tallinn mogen meedoen, maar ook Bratislava in Slovakije staat op het programma.
(Myriam Van den Putte)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier