Elise (14) herstelt in brandwondencentrum van steekvlam tijdens chemieles

Elise Crombez kan al een beetje lachen na het ongeval van woensdagvoormiddag. © gf
Redactie KW

Na een incident met een steekvlam in de chemieles woensdagochtend herstelt de 14-jarige Elise Crombez uit Woumen bij Diksmuide momenteel in het brandwondencentrum van het UZ Gent van haar verwondingen. “Er is goede hoop dat alles in orde komt, al zullen we pas vrijdag meer weten”, zegt papa Bjorn.

De 14-jarige Elise Crombez zit in het derde middelbaar maatschappij- en welzijnswetenschappen in ’t Saam campus Cardijn in Diksmuide. Samen met haar klasgenoten volgde ze na de ochtendpauze een chemieles in de wetenschapsklas. Haar leerkracht voerde een oefening uit met enkele vloeistoffen waarbij de leerlingen op een afstand stonden. Totaal onverwacht ging er iets fout en door een chemische reactie ontstond een steekvlam. Die raakte Elise vol.

Benen, buik en gezicht

Nadat ze een half uur onder stromend water in een douche stond werd Elise met de mugheli overgebracht naar het brandwondencentrum van het UZ in Gent. Daar ligt ze zowat helemaal ingezwachteld in een ziekbed. “Volgens de eerste onderzoeken liep ze vooral zware derdegraadsbrandwonden op aan haar beide benen”, zegt haar papa Bjorn. “Ook haar onderbuik werd geraakt. Ze is ingezwachteld van aan haar lies tot onder haar knieën. Maar ze liep ook enkele brandvlekjes op in haar gezicht. Ook daar zit ze in het verband.”

“Volgens een eerste prognose van de dokters zal ze volledig herstellen en wellicht zonder littekens. Pas vrijdag zullen we daar meer zekerheid over hebben want dan kan ze onder de scanner die duidelijk zal maken hoe diep de brandwonden zijn.”

Kalmerende zalf

Het meisje bekomt nu van de gebeurtenissen in het ziekenhuis. “De pijn valt nogal mee”, zegt Elise tegen haar papa. “Er zit veel verzachtende zalf op de wanden en dat kalmeert wel. Vlak na het ongeluk had ik wel veel pijn maar dat kwam misschien eerder door de shock. Wat er gebeurde, weet ik eigenlijk niet goed. Het is allemaal snel gegaan.”

Hoe lang Elise nog in het UZ moet blijven is niet duidelijk maar eerstdaags komt ze niet naar huis. Het meisje is verzot op activiteiten bij de Chiro maar zal dat wellicht even aan zich voorbij moeten laten gaan.

Jonge leerkracht

De school zelf is alvast een intern onderzoek gestart. “We hopen vooral op een spoedig herstel voor onze leerlinge”, zegt directeur Bart Lalemaal van ’t Saam. “We zijn een intern onderzoek gestart om na te gaan wat er fout liep bij de laboproef.”

Papa Bjorn neemt de leraar alvast niets kwalijk. “Hij heeft dit ook niet gewild en ik hoor dat het nog een vrij jonge leerkracht is. We weten dat hij enorm in shock is door wat er is gebeurd. We kregen intussen al tal van reacties van klasgenoten van Elise maar ook van de directie van het school. We weten dat zij erg begaan zijn met onze dochter.”

Zowel de mama als de papa van Elise zullen om beurten bij haar blijven in het ziekenhuis zodat ze er niet alleen is. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.