Buren boos over containerklasjes van basisschool die zonder vergunning zijn geplaatst: “Er is zelfs inkijk in de badkamer”

Jan Huysentruyt en buurjongen Jayden in hun tuin, met uitzicht op één van de containerklasjes. Vooral de bovenste container zorgt voor inkijk. © vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Enkele bewoners van de Baron de Pélichystraat in Izegem kijken sinds de start van het nieuwe schooljaar op een muur van…containerklasjes. Basisschool De Stadsparel plaatste die op zijn speelplaats om in afwachting van een uitbreiding toch plaats te kunnen bieden aan het toegenomen aantal leerlingen.

“Alleen zijn wij daardoor wel ons uitzicht kwijt en is er inkijk in de badkamer, keuken en tuin”, zuchten de buren. Op de koop toe bleken de containers er zonder vergunning geplaatst. Scholengroep Prizma heeft het over een spijtig misverstand.

Gezellig wakker worden

Het was even schrikken voor Jan Huysentruyt toen hij vorige week vrijdag opstond, naar buiten keek en merkte dat hij plots een containerklasje over het muurtje zag piepen. Het bleek één van drie exemplaren die de avond ervoor op een laat uur geplaatst waren.

“Gezellig om zo wakker te worden en te merken dat je nu inkijk hebt”, zucht hij. “Ik denk dat privacy nog een waarde heeft. Bovendien staan de containers ook wel heel dicht tegen de muurgrens. Een boom moet je op minimum twee meter daar van planten, dan geldt dat voor zo’n constructies zeker. Vorige week zag ik nog bomen, nu is het een heel ander verhaal…”

“Zelfs al verduisteren ze de ramen, ik heb precies het gevoel dat ik in een cel zit. Verder is er ook sprake van lichtverlies én ik heb vernomen dat de containers er op de koop toe ook nog eens zonder vergunning geplaatst zijn.”

Begluurd

Zijn buurvrouw Ana L.P. en haar zoon Jayden denken er hetzelfde over. “Moest dit de situatie zijn toen ik het huis kwam bekijken, ging ik het nooit gekocht hebben”, foetert ze. “Als ik in alle rust in mijn tuin wil zitten en ik voel me begluurd, dan is dat niet oké.”

“Ze hebben nu al lamellen geplaatst, maar eigenlijk wil ik die bovenste container zo vlug mogelijk weg. Gebeurt dat niet, dan onderneem ik gerechtelijke stappen.”

Geen vergunning

Schepen van Ruimtelijke Ordening Caroline Maertens (N-VA) beaamt dat er geen vergunning is aangevraagd. “Onze handhavingsambtenaar heeft dat maandag vastgesteld”, zegt ze.

“Dit kan uiteraard absoluut niet. Er is een aanmaning opgemaakt en donderdagnamiddag zitten we samen met de school en hun leveranciers om te bekijken hoe we de situatie kunnen oplossen. Er zal een regularisatiedossier moeten worden ingediend en verder zullen we bekijken of er geen alternatieve plaatsing mogelijk is. Nu staan ze veel te dicht tegen de huizen van buurtbewoners. Heel wat hinder zou al verholpen zijn als ze de klasjes niet op elkaar zouden stapelen.”

Noodzaak

Bert Vanderlinde, coördinerend directeur voor de Prizma-scholengroep en verantwoordelijk voor infrastructuur, financiën en ICT, zegt dat de containerklasjes een noodzaak waren. “Er zit een enorme druk op het Izegemse onderwijs”, zegt hij.

“Diverse geboortejaren zitten vol en in De Stadsparel zien we een grotere instroom. Op vandaag zitten er 420 leerlingen, waarvan er veertig in de voorbije twee jaar zijn bij gekomen. De school zit dus letterlijk vol. Er loopt een subsidiedossier om de school uit te breiden, maar dat duurt wellicht nog enkele jaren.”

“Er lag een brief klaar om de buren van de hele operatie te verwittigen, maar door een miscommunicatie is die helaas niet verstuurd”

“Als tussentijdse oplossing kozen we voor modulaire units. Omdat dit tijdelijk was, werd ons verteld dat er geen vergunning voor nodig was, maar dat was dus een misverstand. Het is ook niet zo dat de plaatsing bewust in het grootste geheim is gebeurd.”

“Omdat het om een uitzonderlijk transport ging, is dit ’s avonds laat gebeurd. Wat de inkijk betreft, hebben we de ramen meteen verduisterd. Nu gaan we bekijken om er folie aan te hangen, zodat er nog steeds licht binnen kan.”

Verplaatsen niet mogelijk

De containers verplaatsen wordt volgens de directeur moeilijk. “We moeten rekening houden met de doorgang voor de brandweer en plaatsen we ze elders, dan blokkeren we onze circulatieparking aan de achterkant.”

“Er lag overigens een brief klaar om de buren van de hele operatie te verwittigen, maar door een miscommunicatie is die helaas niet verstuurd. We betreuren de situatie en zitten eerstdaags samen om met de stad naar een oplossing te zoeken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier