Elk jaar kent het Atheneum Brugge de Julius Sabbepenning toe aan de leerling(e) die het voorbije schooljaar de beste resultaten behaalde voor het vak Nederlands. Corona zorgde ervoor dat er uitzonderlijk twee leerlingen gehuldigd werden: de laureaten van 2019-2020 en van 2020-2021. Die zijn Jasmine McGuinness en Amber Vercruysse.
Het is geen toeval dat het Brugse Willemsfonds en de Vriendenkring van het Atheneum Brugge samen deze jaarlijkse activiteit organiseren. Beide Brugse verenigingen werden door dezelfde man opgericht: Julius Sabbe, (geboren in Gent op 14 februari 1846 en gestorven in Brugge op 3 juli 1910).
Nederlands
“Toen Julius Sabbe uit Gent in Brugge verzeilde als leraar van het “Atheneetje”, kregen de leerlingen hooguit één lesuur Nederlands per week. Latijn nam tien lesuren in beslag!”, vertelt Katelijne Weyts, achterachterkleindochter van Julius Sabbe. Brugge telde in 1867 47.000 inwoners waarvan ongeveer 10.000 van de openbare onderstand leefden: enkel de elite sprak de “Franse” bestuurstaal. Het hoeft geen verder betoog waarom de strijd voor het Nederlands zo belangrijk is geweest. Om de armoede te overwinnen, was onderwijs nodig dat voor iedereen toegankelijk was en dus in de taal van de mensen werd gegeven.”
Katrien Dotselaere, voorzitter van het Brugse Willemsfonds, vervolgt: “We hebben vandaag de indruk dat de strijd gestreden is. Mogen we daarom op onze lauweren rusten? Niets is blijvend verkregen! Komt het Nederlands binnen Europa niet in gevaar? Wij zullen blijven ijveren voor een correct en zuiver taalgebruik. We staan uiteraard open voor andere culturen, maar we beginnen bij onze cultuur. Onze Nederlandse taal vormt er de basis van.”
Dialect
“Als vrijheidslievende en verdraagzame mensen hebben we geen bezwaar tegen het dialect als we rond de kroegtafel zitten te babbelen. De taal van onze zuiderburen is ons lief, want dit land bracht ons de gekoesterde begrippen “Vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid”. Als we internetten, kunnen we niet buiten het Engels, maar in het openbaar leven in ons land hanteren we onze taal, het Nederlands!”, aldus Katrien Dotselaere.
De prijs die het Brugse Willemsfonds geeft aan de meest verdienstelijke leerling in het vak Nederlands, is eerder symbolisch. De penning, ontworpen door Ernest Callebout, moet als blijk van erkentelijkheid worden beschouwd voor de inspanningen die werden geleverd. In 1877 reeds werd door het Willemsfonds een prijs toegekend onder de vorm van een boekenpakket. Het betreft hier wel degelijk een zeer oude traditie.
Laureaten
De laureate voor het schooljaar 2020-2021 is Amber Vercruysse, geboren in 2003. Ze volgde moderne talen – wetenchappen aan het Atheneum en studeert nu psycholoigie in Gent. Voor het schooljaar 2019-2020 gaat het om Jasmine McGuinness, die in 2002 geboren werd in Newcastle upon Tyne. Zij stapte van latijn over naar wetenschappen – wiskunde en volgt momenteel een bachelor onderwijs wiskunde -informatica aan Howest Brugge.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier