Bissegemse KSA en Chiro smelten samen tot nieuwe jeugdbeweging

(foto EDB)
Redactie KW

Vanaf september wordt KSA-Chiro Bissegem een nieuwe jeugdbeweging. Heel wat ouders waren hiervoor ook vragende partij.

Het afgelopen werkjaar werd er al een eerste stap gezet in de samenwerking tussen KSA en Chiro door de werking van de beide jeugdbewegingen op dezelfde dag te houden. “We hadden elk apart onze werking op zaterdag, maar soms was er al eens een activiteit voor jongens en meisjes samen“, stelt Stephen Bonte.

Chiro was er enkel voor meisjes en KSA voorzag enkel een jongenswerking. Ze zouden de komende jaren echter met een leidingstekort geconfronteerd worden als ze elk hun aparte werking zouden blijven behouden. “We hebben wel allebei een groeiende instroom van leden”, klinkt het. Daarom werd besloten om volledig samen te werken en een gemengde werking op te zetten.

Gemengde werking

Jarenlang was er veel rivaliteit tussen KSA en Chiro. “Dit hebben we de afgelopen jaren proberen te verminderen. We beseffen dat het voor sommigen nog moeilijk zal zijn om naar een gemengde werking te komen, maar daartegenover waren heel veel ouders ook vragende partij voor één jeugdbeweging”, zegt Stephen.

Administratief blijven Chiro Gerboda en KSA Vikingers twee aparte jeugdbewegingen en zijn de jongens ingeschreven bij KSA en de meisjes bij Chiro. “We willen onze geschiedenis niet opzij schuiven“, vindt Stephen. In de praktijk smelten de twee echter samen tot KSA-Chiro Bissegem. De leeftijdsgroepen worden verdeeld met zowel Chiro- als KSA-invloeden. Zo worden het eerste en tweede leerjaar de Kabouters, het derde en vierde leerjaar de Speelknapen, het vijfde en zesde leerjaar de Kwiks, het eerste tot vierde middelbaar de Oudsten en het vijfde middelbaar de Aspi’s. Vanaf het zesde middelbaar word je leiding.

Voor het werkjaar 2019-2020 komt er alvast al nieuwe leiding vanuit de Chiro en zijn er in totaal zo’n 18 leiders en leidsters. De jaren erna komt de nieuwe leiding zowel van meisjes- als jongenskant. De lokalen bevinden zich in hetzelfde gebouw en zullen onderling verdeeld worden volgens de groepen. De verhuizing is gepland voor de zomervakantie. Veel van de activiteiten die zowel Chiro als KSA organiseerden zullen blijven bestaan, maar worden voortaan samen georganiseerd. Zo staat al de barbecue vast voor 22 september. De startdag voor KSA-Chiro Bissegem is 28 september. (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.