Basisschool Belgiek hoopt volgend schooljaar in nieuwbouw te zitten

Directeur Bruno Lecluyse en de leerlingen van de vrije basisschool Belgiek hopen tegen september 2022 hun intrek te nemen in de nieuwbouw. (Foto DRD)
Redactie KW

In de vrije basisschool Belgiek beginnen straks grote bouwwerken. In de nieuwbouw zullen de opvang en twee klassen een onderkomen vinden. Nadien verdwijnen de ‘tijdelijke’ containerklassen, die er 25 jaar staan.

De vrije basisschool Belgiek telt drie kleuterklassen en zes lagereschoolklassen, goed voor een totaal van zowat 200 leerlingen. Er is ook een kleuterafdeling met veertig leerlingen in de Molenhoek. Het eerste en tweede leerjaar zijn al jaren gehuisvest in containerklassen en daar komt straks een einde aan. “Die containerklassen waren initieel een noodoplossing, maar ze staan er ondertussen 25 jaar”, verduidelijkt directeur Bruno Lecluyse.

“De containers zullen nog een tijdje dienst doen, maar daarna verdwijnen ze definitief. Dat geldt ook voor de huidige opvang, een polyvalent gebouw dat vele decennia geleden werd opgetrokken door plaatselijke zelfstandigen en dienst doet als opvang maar ook als wijkzaaltje, turnzaal en kapel. Het gebouw is bouwtechnisch nog helemaal oké, maar door onvoldoende isolatie swingen de energiekosten de pan uit. In plaats daarvan komt in het midden van het schooldomein een strakke nieuwbouw met veel glaspartijen. De opvang komt, net als een sanitair blok, op het gelijkvloers. Daarop komen twee nieuwe klaslokalen, voor het eerste en tweede leerjaar.”

“Het is de bedoeling dat de werken op 2 november van start gaan. Tegen dan moet ons veiligheids- en circulatieplan aangepast worden. Het grote voordeel is dat de containerklassen kunnen blijven staan tijdens de werken. Het hele project wordt voor 70 procent gesubsidieerd door het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION). Concreet gaat het om een bedrag van 372.564 euro. De rest moeten we als school zelf ophoesten.”

Laatste fase

“Als alles meezit, kunnen we tegen het begin van het volgende schooljaar 2022-2023 verhuizen. 1 september 2022 zou fantastisch zijn, maar misschien loop ik daarmee wat te hard van stapel… Nadat de verhuizing gerealiseerd is, zullen de huidige containerklassen afgebroken worden. De tuin van onze school zal daardoor wat groter worden. Dat zou onze mooie groene omgeving met een openluchtklas, een moestuin en wilgenhutten enkel nog mooier en groter maken.”

“Daarmee zal dan ook een einde komen aan de vier bouwfasen in onze school. Tien jaar geleden werden nieuwe lokalen gebouwd voor het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar. In een tweede fase werden een nieuwe turnzaal en refter opgetrokken. Recenter werd aan de straatzijde, met een bureau en een leraarskamer, passende infrastructuur voor het personeel voorzien. En nu kijken we reikhalzend uit naar de vierde en laatste fase.” (DRD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.