Athena-school in Kortrijk opent als eerste school een onderwijswinkel

Marleen Dierickx, Frank Derycke, Liselot Vermeeren, Silvie Cagnie.©JVGK
Marleen Dierickx, Frank Derycke, Liselot Vermeeren, Silvie Cagnie.©JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Athena-school is gestart met een pop-up Onderwijswinkel in de Sionstraat in Kortrijk. Geïnteresseerde ouders en leerlingen kunnen er terecht voor al hun vragen over het maken van een passende studiekeuze.

De pop-up Onderwijswinkel is de eerste in Vlaanderen. In de winkel kunnen studenten en/of ouders terecht met al hun vragen rond studies, studierichtingen, stages, maar ook en vooral studiekeuzes. “Waarom een winkel? Niet alle ouders zijn geïnteresseerd of mee met het digitale. We ondervinden dat veel ouders, en ook leerlingen, nog altijd graag iemand fysiek willen ontmoeten om in dialoog te gaan. Zeker over deze onderwerpen”, duidt Frank Derycke, directeur bij Athena.

“Wegens het toegenomen thuiswerk in de administratieve sector waren we op zoek naar een alternatief voor een realistische stage-omgeving. Het is de Sionstraat geworden, het pop-up pand van de stad.” De locatie is bijzonder goed gelegen pal aan de ingang van K in Kortrijk. “Er is hier veel passage. Het heeft geen zin dit ergens in een kalm straatje te doen. Het moet aantrekkelijk en zichtbaar zijn. Wij willen ten slotte ons ‘product verkopen’: lees bepaalde mogelijkheden aanbieden binnen de Athena-groep. We moeten vernieuwend blijven.”

Leren ondernemen

De Athena-groep heeft 2.100 leerlingen en omvat verscheidene campussen met een zeer divers en complementair aanbod: onder meer van talen, sport, verzorging en voeding tot wetenschappen, informatica en bouw. “Onze leerlingen moeten leren ondernemen en wij tonen hen hoe dat kan.

Op deze locatie, een realistische stage-omgeving dus, kunnen ze bijvoorbeeld leren hoe ze mensen moeten onthalen, oefenen rond verkoop. De ruimte kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld iets te doen rond de sectoren voeding en restaurant. Er zijn legio mogelijkheden. De locatie kan ook dienen voor bijvoorbeeld een tentoonstelling. Op 20 locaties in de stad tonen leerlingen grafiek hun werken.”

Tijdens themadagen plaatsen de campussen bepaalde studiegebieden of afdelingen in de kijker. “Dit kan in de Onderwijswinkel.” De winkel zelf is steeds open in mei en juni op woensdagnamiddag van 13 tot 17 uur en op zaterdag van 10 tot 17 uur. “Tot het einde van het schooljaar runnen we de winkel met personeel en leerlingen. De pop-up onderwijswinkel is tevens een project van de leerlingen kantoor”, zegt Marleen Dierickx, coördinator van Gok, gelijke onderwijskansen.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier