Adelheid Logghe (25) uit Zarren doet drie maanden vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

Adelheid is afgestudeerd in rechten en notariaat, maar doet eerst nog een jaartje vrijwilligerswerk in het buitenland. © GF
Redactie KW

Adelheid Logghe uit Zarren, dochter van de bekende familie begrafenisondernemers, vertoeft momenteel in Plettenberg Bay in Zuid-Afrika, waar ze aan de slag is als vrijwilligster voor de vzw Born in Africa (BIA). “Ook hier heeft corona voor heel grote achterstanden bij leerlingen gezorgd.”

Adelheid Logghe is een jongedame die haar leven netjes heeft uitgestippeld. Afgestudeerd in rechten en notariaat, wilde ze eerst nog een jaartje in het buitenland vrijwilligerswerk doen, vooraleer in het zogenaamde ‘echte leven’ zelfstandig te worden. Hiervoor koos ze voor de vzw Born in Africa (BIA), een organisatie die in een kustregio in Zuid-Afrika actief is in een aantal sloppenwijken, om daar kansarme kinderen onderwijskansen te bieden.

‘Adèle’, noemen ze haar in Plettenberg Bay in Zuid-Afrika, de stad in de Bitou-regio in de Westkaapprovincie aan de Indische Oceaan, van waaruit BIA werkt. Maar thuis en bij de vrienden in Zarren en omgeving is het ‘Adelheid’. Maar de medewerkers van Born in Africa (BIA) vinden dit te moeilijk en kozen daarom dezelfde naam als die van de Britse popster. De frisse en bescheiden 25-jarige jongedame vindt het allemaal oké. Ze beseft heel goed dat ze momenteel niet voor een leven in de schijnwerpers van de muziekscène kiest, maar voor een activiteit in de schaduw, vrijwillig en om kinderen te helpen in een land, dat officieel zelfs niet tot de ‘derde wereld’ behoort, maar waar ook na Apartheid nog veel structurele ongelijkheid bestaat.

hart voor jongeren

Dat hart voor jongeren is typisch en zeker niet nieuw voor Adelheid: “Als kind was ik vanaf het derde leerjaar aangesloten bij de Chiro van Zarren. In mijn late tienerjaren werd ik er ook leidster, en nu nog altijd zetel ik in het gewestelijk bestuur. Behalve Zarren, heeft dat ook op de Chiro’s van Woumen, Houthulst, Leke, Keiem en Koekelare betrekking. Met dit soort koepelvereniging organiseren wij ook activiteiten voor de afdelingen, zoals voor één leeftijdsgroep of weekends. Dat is minder intensief dan leidster zijn, maar toch nog plezierig, omdat je nauw samenwerkt met jongeren.”

“Toen ik afstudeerde, ging ik op zoek naar een organisatie om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Ik surfte wat op het internet, maar al vlug lag de keuze in feite voor de hand. Mijn mama en papa zijn peetouders bij Born in Africa. Dit betekent dat ze jaarlijks sponsoren voor de opleiding van een kindje in de townships of sloppenwijken in deze streek. Toen ik mij nog eens verder over deze vereniging informeerde, wist ik meteen dat dit soort jongerenwerk iets voor mij zou zijn en heb ik mij kandidaat gesteld.”

Born in Africa streeft ernaar de ontwikkeling van kinderen uit achtergestelde buurten te stimuleren, op vlak van hun sociaal leven en onderwijs. Zo wil de vzw hen ondersteunen en laten doorgroeien tot jongvolwassenen, die hun talenten ontplooien en later voor zichzelf kunnen zorgen. Dit is een grote uitdaging omdat die kindjes opgroeien in families, die getekend zijn door uitzichtloze generatiearmoede met grote problemen waaronder werkloosheid en alcohol-, drugs- en seksueel misbruik. BIA selecteert de meest gemotiveerde kinderen in basis- en middelbare scholen en biedt hen een programma aan in extra onderwijs, sociaal leven en levensvaardigheden, zoals leren zwemmen en sporten. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de giften van peetouders uit ons land en de rest van West-Europa en Amerika. Deze donateurs, momenteel een kleine duizend, betalen jaarlijks tot 400 euro per kind voor een opleiding.

een toekomst geven

Anno 2021 bestaat BIA 18 jaar en maakt Adelheid deel uit van het lokale vrijwilligersteam met vier jongeren, drie uit Vlaanderen, een uit Italië. “Ik ben hier sinds midden september en blijf actief tot het begin van de zomervakantie, die hier start in december. Onze job bestaat erin in de klassen of de centra die de vereniging kon realiseren, de BIA-kinderen te helpen met voornamelijk wiskundeoefeningen. Tegelijk ondersteunen wij andere kinderen uit de eerste leerjaren, die niet in het BIA-programma zitten, met basisvaardigheden zoals lezen en rekenen. Ook hier heeft corona voor heel grote achterstanden bij leerlingen gezorgd.”

“Beroepshalve leerkracht worden, heb ik nooit zien zitten, maar ik ben toch blij met deze keuze. Dit vrijwilligerswerk is een ongelooflijke levenservaring, die je niet op de schoolbanken leert: ondergedompeld worden in een andere wereldcultuur, die enorm verschilt van ons mooie leventje in het rijke westen. Deze tieners, die van thuis uit weinig of niets hebben, helpen een toekomst te geven, die ze anders niet zouden krijgen. Dat is het mooie werk dat BIA hier dagelijks doet en waarmee ik hoop een klein steentje bij te dragen aan een betere wereld.”

Info: www.borninafrica.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier