Omstreden Brivibaplein heet wellicht Peerdenbilk

© (Foto HV)
Redactie KW

Om meer gevoelige discussies te vermijden, besliste de gemeenteraad de naam Brivibaplein te schrappen. Die naam om de algemene vrijheid en het Letse krijgsgevangenkamp Vloethemveld te eren. N-VA en Vlaams Belang vinden dat het bestuur overhaast beslist.

De commotie over het Letse bijenmonument op het Brivibaplein op Zedelgem dorp wil bevoegde schepen Jurgen Dehaemers van de baan. De bronzen bijenkorf herdenkt de Letten die op het einde van WO II gevangen zaten in Vloethemveld. Zij werden daar opgesloten, omdat ze, sommigen onder dwang, met de Duitsers meevochten tegen de Russen. Een artikel in Paris Match was aanleiding voor de discussie of een monument voor hen wel gepast is.

“Personen en verenigingen die zich gekwetst voelen, willen we ontzien. Ons plan is een nieuwe duidingstekst bij het monument, perscommunicatie, én de naamsverandering naar de oorspronkelijke naam Peerdenbilk”, zei de schepen.

Pol Denys, gemeenteraadslid voor Vlaams Belang en de drijvende kracht achter het kunstwerk, stemde tegen de naamswijziging. ‘Briviba’ is Lets voor ‘Vrijheid’. De kunstenaar van De Letse Bijenkorf verbeeldde een ode aan de vrijheid in al zijn aspecten, meent Vlaams Belang. Vrijheid die nu in het gedrang komt. Raadslid Denys is het oneens met historicus Lagrou, wiens advies de gemeente inwon. “Wat de historicus ons moet vertellen moet onafhankelijk zijn van zijn persoonlijke voorkeur. De gebeurtenissen uit het verleden zijn er geweest en de feiten moeten juist verteld worden.” Eddy De Wispelaere (N-VA) wacht liever meer wetenschappelijke info over dat oorlogsverleden af vóór er een voorstel in de gemeenteraad komt. Zijn fractie onthield zich bij de stemming.

De oppositiepartijen Groen en Vooruit volgen de keuze voor een minder beladen naam. Ook volgens hen is de universele vrijheid en ‘nooit meer oorlog’ de oorspronkelijke boodschap van het plein en het monument. Daarbij mag het oorlogsverleden van Vloethemveld niet weggestopt en verbloemd worden. “De Letse strijders waren zelf een stuk slachtoffer, zonder dat we hun misdaden mogen vergeten. Met een andere naam en betere historische duiding kunnen we wie de oorlog meemaakte en hun familie meer gerustheid krijgen. Die gevoelens moeten we respecteren”, besloot Martine De Meester van Groen.

Zedelgem wil de slachtoffers van WO2 en vrijheid eren, en verbrandde zich. Hoe dan ook, het bestuur van Zedelgem speelt nu liever op veilig. De pleinnaam verandert, het Lets monument blijft nu nog. Oorlogsverleden blijft gevoelig liggen. (HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier