NV De Middenstand bestaat honderd jaar: “Wij zijn vrij uniek geworden”

Jan Vertriest en Filip Moreau met een van de eerste uitgegeven aandelen van de “naamlooze maatschappij De Middenstand van Cuerne” in de hand. © BRU
Nico Speleers
Nico Speleers Medewerker KW

Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Middenstand worden de bestuurders van NV De Middenstand van Cuerne zondag ontvangen op het gemeentehuis. De verjaardag wordt voorts ook gevierd met een receptie in De Middenstand en een tentoonstelling in het oude gemeentehuis. “Wij zijn eigenlijk vrij uniek geworden.”

Honderd jaar geleden werd NV De Middenstand van Cuerne opgericht. De oprichters waren Julien Goethals, Hector Callens, Camiel Derez en Aloïs Leconte. De vier bestuursleden hadden geïnvesteerd in grond op het Marktplein, maar om daarop een gebouw te plaatsen moesten ze op zoek naar investeerders. Ze wisten in totaal 300 aandeelhouders, allemaal zelfstandigen uit Kuurne, enthousiast te maken om het benodigde geld bijeen te brengen, zodat De Middenstand van Cuerne gebouwd kon worden.

“Op dat moment had Kortrijk al zijn eigen middenstand”, zegt Jan Vertriest. “Onder druk van Kortrijk werd ook Kuurne gestimuleerd om een eigen middenstandshuis op te richten. Op vrijdag 1 februari 1924 besloot het bestuur van de twee jaar eerder opgerichte middenstandsbond ‘het Middenstandshuis’ op te richten. Het ledenaantal van de bond groeide immers snel en bovendien had de toneelmaatschappij der oud-strijders De Broederharten dringend een podium nodig.”

“Een Middenstander zou destijds nooit zijn binnengestapt in De Gilde, en omgekeerd”

“Wat volgde was de bouw van een café en een feestzaal. Om dat te realiseren werd eerst de ‘naamloze vennootschap De Middenstand van Cuerne’ opgericht, waarna op zoek werd gegaan naar mensen die erin geloofden. Een half jaar later, op 7 oktober 1924, werd de eerste steen gelegd en ging de NV officieel van start, met 250.000 frank en ongeveer 300 aandeelhouders. Naast een zaal en café werd er ook een bank geopend, die de naam ‘de Bank van de Middenstand’ meekreeg. Eigenlijk zijn we vrij uniek in onze soort geworden, aangezien honderd jaar later veel van dergelijke maatschappijen al zijn opgedoekt. Wij zijn een van de weinigen in West-Vlaanderen die nog overblijven.”

De Middenstand is nog altijd een druk bezocht café, met een mooie, statige gevel van toen. De bijbehorende feestzaal is echter omgevormd tot een biljartzaal.

Veel herinneringen

“Via de Facebookpagina ‘Middenstand Kuurne 100 jaar’ is de afgelopen maanden gepeild naar de herinneringen die de Kuurnenaar koestert aan De Middenstand”, zegt Jan Vertriest. “Dat leidde tot een golf aan reacties. Toneel, Milac, volksdans, cinema, Raymond Ceulemans, KBMJ, oudjaar jeugdraad, zitdagen, schuttersclub, VKBMJ, met de kerstman naar bed-fuif, Dinamo-voetbalploeg, en ga zo maar door…: iedereen herinnert zich wel iets over De Middenstand. Het aantal aandeelhouders is inmiddels teruggebracht van 300 naar 100, om het werkbaar te houden.”

Een andere anekdote over De Middenstand zijn de heftige confrontaties voor en tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. “Zo hoorden we verhalen over de stevige strijd tussen De Gilde en De Middenstand. Een Middenstander zou destijds nooit zijn binnengestapt in De Gilde, en omgekeerd. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen werden zelfs de verkiezingsaffiches van elkaars borden getrokken. Dat waren nog eens tijden (lacht). We zijn alvast Katrien Bonte heel dankbaar voor haar vele opzoekingswerk van de afgelopen maanden, waarmee ze de tijdlijn van honderd jaar De Middenstand van Cuerne heeft kunnen opmaken. Dat bezorgde ons een schat aan foto’s en informatie.”

Expo

In samenwerking met Cuerna, dat zich over de archieven boog om die honderd jaar te reconstrueren, komt er tijdens de Ezelsfeesten ook een tentoonstelling in het oude gemeentehuis over een eeuw ‘De Middenstand van Cuerne’. En de uitbaters van De Middenstand, Lieven en Sandra, hebben sinds mei een speciaal verjaardagsmenu op de kaart staan. Redenen genoeg dus om eens langs te gaan naar de plek waar je vroeger misschien wel je lief hebt gevonden, of om met de fuifmaten van weleer herinneringen op te halen en nieuwe te maken.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier