“Nú taboe over mentale gezondheid doorbreken”“Mentale gezondheid bespreekbaar maken”

De 21-jarige Camille Hulard is finaliste in de Miss Exclusive-verkiezing. Het gaat haar niet zozeer om het kroontje, neen! Vooral het bespreekbaar maken van mentale gezondheid, daar doet ze het voor. Drie jaar geleden kampte ze zelf met een depressie. Nu wil ze haar verhaal naar buiten brengen.

Camille Hulard heeft een bijzondere reden om deel te nemen aan de verkiezing: “In 2017 kreeg ik een depressie.” (gf)
Camille Hulard heeft een bijzondere reden om deel te nemen aan de verkiezing: “In 2017 kreeg ik een depressie.” (gf)

Camille Hulard (21) woont in Zwevegem en studeert coaching en wellbeingmanagement aan de Vives in Kortrijk. “Mijn studierichting ligt volledig in de lijn met wie ik werkelijk ben. Er wordt heel veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling, wat ik heel belangrijk vind”, vertelt ze ons tijdens een pauze in haar blokperiode.

Hoofdstuk afsluiten

De Zwevegemse is finaliste in Miss Exclusive. Maar eventuele winst is bijzaak. Ze stelt een ander doel voorop. “In 2017 kreeg ik een depressie. Ik zag geen licht meer aan het eind van de tunnel. Voor mezelf besloot ik professionele hulp te zoeken. Het werd een lang traject met veel diepte-, maar zeker ook hoogtepunten. Ik ben mezelf heel vaak tegengekomen, maar dat heeft er ook voor gezorgd dat ik weet wie ik werkelijk ben. Nu kan ik eindelijk zeggen dat ik er sta. Wat niet wil zeggen dat ik geen slechte dagen meer heb, want die zullen er altijd zijn.”

“Buitenkomen met mijn verhaal maakt de cirkel rond”

Haar deelname aan de verkiezing ziet ze als het afsluiten van dit hoofdstuk. “Met mijn verhaal naar buitenkomen is de laatste stap om de cirkel rond te maken. Hiermee wil ik anderen inspireren om nooit op te geven, hoe zwaar het ook is. Zelfs al zie je geen licht meer aan het eind van de tunnel, geef niet op! Met mijn deelname kan ik veel mensen bereiken. Het draait om het bespreekbaar maken van mentale gezondheid. Want dat is zo belangrijk. En al heb ik maar één iemand kunnen bereiken of inspireren met mijn verhaal, toch is mijn missie dan geslaagd. De kroon op mijn werk? Nú dat taboe doorbreken over mentale gezondheid.”

Andere missverkiezingen zal Camille aan haar laten voorbijgaan. “Ik ga volop voor mijn doel en dat is het mooiste wat ik ooit zou kunnen bereiken. Eenmaal dat bereikt is, dan ga ik ook niet meer deelnemen aan gelijkaardige missverkiezingen. De boodschappen zullen in de toekomst dan via mijn sociale media verspreid worden, aangezien ik daar volledig achter sta.”

Finale op 18 april

Om in de finale te geraken moest Camille eerst een goede casting afleggen. “Daarna moest ik allerlei opdrachten met succes afwerken. Ook is het heel belangrijk om de mensen te sensibiliseren over het milieu en dergelijke”, vertelt ze. Door corona verloopt de verkiezing ook wat anders. Zo is de finale verplaatst naar 18 april in zaal Sotto’s in Zottegem, als de coronamaatregelen het toelaten tegen dan. Wie Camille wil steunen, kan dit door ‘EXCLUSIVE 11’ te sms’en naar 6630 of een zakje snoep te kopen aan 5 euro. Door die snoepverkoop is Camille ook meter van Gracie, een blindengeleidehond van Vrienden der Blinden en Slechtzienden. (Geert Vanhessche)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.